Kuchnia grecka

Znane i nieznane potrawy greckie. Przepisy, przeczytaj i zrób. Polecamy: musakę, gyrosa, dolmadesa, grecką sałatkę, Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą oraz tzatziki

kuchnia grecka salatka

 

 

 

Oczywiście potrawy kuchni greckiej najlepiej będą smakować właśnie tam, skąd się wywodzą. Jeśli jednak nie planujemy w tym roku greckich wakacji, okazuje się, że wiele z nich możemy również przygotować w domu. Wykorzystując składniki charakterystyczne dla tamtejszej kuchni, czyli oliwę z oliwek, sery, pomidory, bakłażany i całe bogactwo innych warzyw, oraz z pomocą produktów Knorr dedykowanych kuchni greckiej możemy przyrządzić dla całej rodziny prawdziwie greckie przysmaki. Oto propozycje kucharzy Knorr:

kuchnia greckaMusaka

Choć niektórzy twierdzą, że potrawa ta ma swój rodowód w Turcji, to jednak dziś jest przeważnie uznawana za pokazowe danie kuchni greckiej. Oznacza zapiekankę przyrządzaną z uwielbianych przez Greków bakłażanów, mięsa mielonego i sosu beszamelowego, choć oczywiście w greckich restauracjach można spotkać liczne wariacje musaki. Kucharze Knorr polecają taką oto wersję:
kuchnia grecka gyrosGyros

Na greckim stole nie może zabraknąć gyrosa. Choć w tamtejszych tawernach gyros przyrządza się z mięsa jagnięcego opiekanego na rożnie i zawijanego w tradycyjny chleb pita, my kojarzymy go często z talerzem wypełnionym mięsem, surówkami i frytkami lub przekąską w cieście tortilla. Najważniejsze jednak w tej potrawie są przyprawy i charakterystyczny sos. Smak ten uzyskamy w domowej kuchni dzięki Fix Knorr Gyros z sosem paprykowo-ziołowym. Pomoże w przygotowaniu polecanych przez kucharzy Knorr wersji gyrosa:

kuchnia grecka dolmadesDolmades
Uwielbienie Greków dla tego dania powinno być dla nas Polaków zupełnie zrozumiałe, ponieważ dolmades przypominają nasze polskie gołąbki. Podobnie jak one potrawę przyrządza się z mięsa i ryżu, podawana jest na ciepło i z sosem. Różnica tkwi jednak w rodzaju mięsa, bo Grecy wykorzystują do przygotowania dolmades swoją ulubioną jagnięcinę. Ponadto zamiast w liście kapusty, farsz jest zawijany w rodzime liście winogron. Kucharze Knorr polecają przepis na dolmades, dzięki któremu możemy samodzielnie i z dostępnych w naszym kraju składników przygotować w domowej kuchni te „greckie gołąbki”:
kuchnia grecka salatkaGrecka sałatka

Nie trzeba jej chyba nikomu przedstawiać – uwielbiamy to połączenie pomidorów, sałaty, cebuli, oliwek, sera feta. Znakomicie sprawdzi się tutaj także sos sałatkowy grecki Knorr, czyli kompozycja przypraw i ziół, które nadadzą sałatce greckiego charakteru. Ponadto kucharze Knorr proponują tradycyjną sałatkę grecką nieco urozmaicić:


kuchnia grecka krewetkiSmażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą

Niezwykle popularne w Grecji są dania z owoców morza, bo to prawdziwe bogactwo tego kraju. W karcie każdej greckiej restauracji spotkamy mnóstwo propozycji z rybami, ośmiornicami, kalmarami czy krewetkami. I właśnie danie z tymi ostatnimi polecają przygotować w domu kucharze Knorr, by poczuć klimat greckich wakacji. Smażone krewetki z sosem pomidorowym i fetą to połączenie typowych dla tamtejszej kuchni składników – pomidorów, fety, świeżych ziół, oliwy z oliwek i rzecz jasna owoców morza.
Tzatziki

kuchnia grecka tzatzikiDziś znany i popularny w naszym kraju dip pochodzi z Grecji i tam jest czymś, bez czego Grecy nie mogą się obejść – używają tzatziki jako przybrania do wszelkich potraw z grilla, mięs i ryb, dipu do zapiekanego pieczywa lub osobnej przystawki. Pasta powstaje z gęstego jogurtu z roztartym czosnkiem, drobno pokrojonym ogórkiem oraz oliwą z oliwek. Jednak często urozmaica się ją, dodając miętę, koperek czy sok cytrynowy. Dip możemy podać do drugiego dania, by nadać potrawie greckiego charakteru. Smak zapewni polecany do przygotowania tzatziki sos sałatkowy czosnkowy Knorr: