2. Zaskocz! Czyli słodka niespodzianka dla najbliższych

Ciasta na bazie warzyw są idealnym pomysłem na sprawienie słodkiej niespodzianki osobie, którą kochamy, może być przygotowanie ciasta marchewkowego, szczególnie popularnego w Stanach Zjednoczonych. Miękkie, wilgotne i doskonałe w smaku, z dodatkiem migdałów, orzechów i czekolady. By tego wyjątkowego dnia nabrało ono nieco bardziej wykwintnej formy, w przepisie wykorzystać możemy także jabłka. Mniam!

Zaskocz! Czyli słodka niespodzianka dla najbliższych
Zaskocz! Czyli słodka niespodzianka dla najbliższych

Tort marchewkowo-jabłkowy

Składniki:

  • 2 średnie marchewki – 200 gramów
  • jabłko – 1 sztuka
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • kostka do pieczenia – 200 gramów
  • cukier – 200 gramów
  • cukier waniliowy – 15 gramów
  • sól – 1 szczypta
  • jajka – 3 sztuki
  • mąka pszenna – 200 gramów
  • zmielone migdały – 80 gramów
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • twaróg dwukrotnie zmielony – 600 gramów
  • cukier puder – 150 gramów
  • długa marchewka – 2 sztuki
  • cukier – 250 gramów

 

Sposób przygotowania:

  1. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sok z cytryny.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia, cukier, cukier wanilinowy i sól utrzyj mikserem. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku, mąkę, migdały, sodę i proszek do pieczenia wymieszaj.
  3. Dodaj masę owocowo-warzywną i wymieszaj łyżką.
  4. Ciasto przełóż do tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut. Jeśli ciasto mocno się przypieka, 15 minut przed końcem pieczenia przykryj je folią aluminiową.
  5. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę śmietany. Ciasto wyjmij z formy i przekrój na dwie warstwy.
  6. Na dolnej części ciasta rozsmaruj połowę kremu, przykryj górna częścią ciasta. Całość posmaruj resztą kremu. Odstaw na 30 minut do schłodzenia.
  7. Marchewki obierz, pokrój obieraczką do jarzyn w cienkie i szerokie pasy. Zagotuj 150 ml wody i 250 g cukru. W otrzymanym syropie gotuj marchewki kilka minut. Osusz na kratce lub na papierowym ręczniku. Udekoruj ciasto paskami z marchwi.