5 sposobów na to, aby nigdy więcej nie marnować jedzenia

Jak często wyrzucasz jedzenie? Czy masz świadomość tego, jak wiele jedzenia każdego roku jest marnowane w zupełnie bezsensowny sposób? W całej Europie blisko 100 mln ton, zaś w Polsce, jak wynika z danych Eurostatu, średnio 9 mln…

jak oszczędzić jedzenie

Czas poznać kilka skutecznych sposobów na to, aby rozsądnie zarządzać zasobami swojej lodówki. Masz inne ciekawe sposoby? Podziel się nimi!

1. Trzymaj się ściśle listy zakupów

Lista zakupów to rzecz wyjątkowo praktyczna. Wiele osób tworzy ją po to, aby nie zapomnieć o zakupie tego, co naprawdę ważne i potrzebne w danej chwili.

Jak stworzyć dobrą listę? Kiedy zauważysz, że czegoś brakuje w Twojej lodówce, lub jakiś produkt kończy się w trakcie gotowania, to rób zapisek od razu – później dopiszesz wszystko do „wyjściowej listy zakupów”. Przed wyprawą do sklepu jeszcze raz dokładnie sprawdź, czego potrzebujesz.

2. Odpowiednio przechowuj żywność

Wyrzucasz żywność nie tylko dlatego, że kupujesz w nadmiarze, ale również dlatego, że przechowujesz ją w niewłaściwy sposób. Istnieją pewne reguły. Górna półka w lodówce to półka, gdzie temperatura sięga zazwyczaj około 8 st. C. Tutaj możesz przechowywać produkty, które nie psują się szybko, np. gotową zupę, którą zmierzasz dokończyć następnego dnia. Jest to też dobre miejsce na warzywa i owoce.

Na środkowej półce, gdzie temperatura utrzymuje się w okolicach 4-5 st. C, przechowuj m.in. margarynę, masło, puszki (konserwy rybne i mięsne itp.). Możesz tu śmiało trzymać nabiał. Dolna półka to miejsce, w którym panuje temperatura około 2 st. C. Tutaj trzymaj świeże mięsa, wędliny, śmietanę, jogurt (szczególnie już otwarte), bo ich świeżość zachowana zostanie na dłużej.

Kiedy następnym razem staniesz przed koniecznością zakupu nowej lodówki, zwróć uwagę na urządzenia, które posiadają komory 0 st. C. Przechowuj w takiej komorze produkty narażone na szybkie psucie, jak np. wspomniane wyżej wędliny. Zainwestuj także w pojemniki próżniowe, które chronią żywność przed powietrzem i wilgocią, a co za tym idzie, gwarantują jej dłuższą świeżość. Na rynku istnieją także rozwiązania, które sprawiają, że pojemniki próżniowe nie są już potrzebne – np. technologia Supreme Dual No Frost firmy Whirlpool. Dzięki niej wilgotność w lodówce utrzymywana jest na poziomie 70-85%, co zapewnia żywności świeżość, a do tego jej nie wysusza. Więcej informacji na temat nowoczesnych rozwiązań w lodówkach znajdziesz na http://www.whirlpool.pl/.

3. Wystrzegaj się promocji na artykuły spożywcze

Powracając do kwestii zakupów – zdecydowanie wystrzegaj się promocji na artykuły spożywcze! To, że dany produkt jest rzeczywiście bardzo atrakcyjny cenowo, wcale nie oznacza, że jest Ci potrzebny i że musisz go mieć tu i teraz. Nie czyń zapasów tylko ze względu na niższą cenę – szczególnie, jeśli na promocji znajdują się produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia. Owszem, możesz zrobić mały zapas mąki, cukru czy oleju, czyli produktów z długim terminem, ale niekoniecznie sięgaj po przecenioną śmietanę czy owoce, bo „na pewno jakoś je wykorzystasz”…

 4. Planuj posiłki

Ten punkt wymaga konsekwencji i zaangażowania, ale naprawdę się opłaca. Nie musisz planować posiłków na dwa tygodnie do przodu, ale np. na 2-3 dni. Chcesz kupić dużą śmietanę, bo wiąże się to z bardziej korzystnym zakupem niż zakup małej śmietany? Wiesz, że do zupy, którą chcesz dziś przygotować, zużyjesz tylko połowę? Wobec tego na jutro zaplanuj taki posiłek, do którego przygotowania wykorzystasz pozostałą część śmietany (np. sos do mięsa).

Kupujesz większą ilość ziemniaków? Dzisiaj część wykorzystaj do zupy, jutro ugotuj na parze i podaj z mięsem oraz bukietem warzyw, a jeszcze kolejnego dnia zrób frytki lub zapiekankę ziemniaczaną (tutaj również  możesz wykorzystać już otwartą śmietanę czy wędlinę zakupioną dwa dni wcześniej). Takie kombinowanie naprawdę się opłaca!

Często zaglądaj do lodówki, kontroluj, co się w niej znajduje i koniecznie utrzymuj w niej porządek. Najszybciej psujące się produkty trzymaj z przodu, w widocznym miejscu.

5. Zamrażaj i rób przetwory

Niezależnie od tego, jak bardzo się starasz nie marnować jedzenia, czasem po prostu  może zdarzyć się sytuacja, w wyniku której pozostanie Ci pokaźna ilość żywności. Nie zjesz tego na siłę, to oczywiste. Ale możesz śmiało zamrozić (a mrozić można naprawdę większość produktów!) lub też zrobić przetwory. Jeśli masz własny ogród lub działkę, uprawiasz tam warzywa i owoce, nie musisz jeść ich tylko na świeżo, nie musisz też na siłę rozdawać po wszystkich znajomych i sąsiadach czy wyrzucać.

Z owoców zrób dżemy, konfitury, kompoty, a z warzyw wspaniałe sałatki na jesień i zimę. Warzywa możesz też śmiało zamrozić, aby później dodawać je do zupy. Samą zupę, jeśli zrobisz jej o wiele za dużo, także możesz zamrozić! Nie tylko nie zmarnujesz jedzenia, ale też masz gotowy obiad w kilka minut, gdy akurat zabraknie Ci czasu na gotowanie.

Artykuł sponsorowany