Gdy dokucza zgaga

Zgaga objawia się nieprzyjemnym pieczeniem lub bólem w przełyku, a czasem również w gardle. Niekiedy towarzyszą jej bóle brzucha, nudności, kwaśne odbijania, czkawka.

Woman suffers colds. The concept of chest pain
fotolia.

Dieta przy zgadze

  • jadać częściej, ale mniej objętościowo
  • kolację jadać 2-3 godziny przed snem
  • jeść powoli, dokładnie przeżuwając
  • bezpośrednio po posiłku nie kłaść się, zwłaszcza na płasko, unikać gwałtownych ruchów, skłonów
  • unikać produktów powodujących zgagę (napoje alkoholowe, napoje gazowane, kakao i czekolada, tłuszcze, ostre przyprawy, produkty mocno kwaśne (kiszonki, pikle), pomidory, cebula, czosnek, rzodkiewka, sok pomarańczowy, mięta, kawa, cola, żywność typu Fast Food,
  • nie jadać niedojrzałych owoców,
  • ograniczyć spożycie tłustych potraw, unikać mocnej kawy i herbaty
  • zrezygnować z alkoholu i papierosów
  • obserwować po jakich produktach zgaga nasila się i unikać tych produktów
  • przy nadwadze zrzucić kilka kilogramów

Mgr inż. Urszula Grochowska
Dietetyczka