Alergia pokarmowa a nietolerancja – jakie są różnice?

Z każdym rokiem coraz więcej osób wyklucza z codziennej diety m. in. produkty mleczne i pszenicę ze względu na złe samopoczucie po ich spożyciu lub występujące niepożądane objawy. Kiedy jest to nietolerancja pokarmowa, a kiedy alergia?

Alergia pokarmowa a nietolerancja – jakie są różnice?

Alergia pokarmowa i nietolerancja często bywają mylone. Podstawowa różnica jest taka, że przy reakcjach alergicznych zaangażowany jest układ odpornościowy i najczęściej występuje bardzo szybko po spożyciu pokarmu, na który organizm jest uczulony. Natomiast przy nietolerancji, układ immunologiczny nie bierze udziału i jej skutki występują zwykle kilka godzin od zjedzenia posiłku. O czym jeszcze należy wiedzieć w przypadku tych schorzeń?

Alergia pokarmowa

Objawy u konkretnej osoby zawsze przyjmują tę samą postać i występują po spożyciu uczulającego pokarmu. W przypadku zdiagnozowania alergii pokarmowej, należy całkowicie wyeliminować z jadłospisu alergen.

Najczęściej pierwszy kontakt z produktem ma charakter uczulający, powtórny może powodować rozwój choroby alergicznej, a nawet zaburzenie funkcji narządu np. przewodu pokarmowego, układu oddechowego czy skóry – mówi Joanna Paczuska, specjalista dietetyk, Maczfit.

Do najpopularniejszych objawów alergii należą: kichanie, duszności, kaszel, obrzęk, zmiany skórne, bóle brzucha, pokrzywka i inne takie jak biegunka czy zaparcia. Najgroźniejszym objawem alergii pokarmowych jest wstrząs anafilaktyczny, który pojawia się w niedługim czasie od spożycia alergenu. Ta reakcja alergiczna najczęściej jest zagrożeniem dla życia i wymaga natychmiastowego leczenia.

Oto 14 głównych alergenów pokarmowych:

  • Zboża zawierające gluten
  • Dwutlenek siarki (siarczyny)
  • Jaja
  • Ryby
  • Orzeszki ziemne
  • Soja
  • Mleko
  • Orzechy
  • Seler
  • Gorczyca
  • Sezam
  • Mięczaki
  • Łubin
  • Skorupiaki

Nietolerancja pokarmowa

O nietolerancji pokarmowej mówimy wtedy, gdy organizm nie jest zdolny do pełnego przetworzenia danego pokarmu. Jest to nadwrażliwość na określony rodzaj żywności lub jej składnik. Objawy mogą pojawiać się po kilku godzinach lub nawet po kilku dniach. To m. in.: osłabienie i zmęczenie, migreny, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, nudności, wymioty, świąd skóry.

Nietolerancja laktozy to jeden z najpopularniejszych przykładów nieimmunologicznej reakcji na pokarm spowodowanej czynnikami enzymatycznymi. Jej przyczyną jest niedobór lub brak enzymu laktazy, który hydrolizuje laktozę do wchłanianych cukrów prostych: glukozy i galaktozy.

Jak leczyć alergie i nietolerancje pokarmowe?

Jeśli zaobserwujemy powtarzające się objawy po spożyciu konkretnego produktu, czy posiłku, warto wybrać się do alergologa w celu zdiagnozowania, który składnik pokarmowy jest tego przyczyną. Po przeprowadzeniu wywiadu lekarz zadecyduje o kolejnych etapach diagnostyki, a następnie leczenia. Jeśli nietolerancja lub alergia zostanie potwierdzona, trzeba wyeliminować dany pokarm z naszego menu.

W przypadku konieczności wyeliminowania z diety glutenu lub laktozy trzeba szczególnie uważać. Te składniki występują w bardzo wielu produktach spożywczych dostępnych w sklepach, a także w daniach restauracyjnych. Warto w takich przypadkach skonsultować się z dietetykiem, który podpowie jakich produktów szczególnie unikać i na co zwrócić uwagę przy codziennych wyborach. Zachęcam również do czytania etykiet – mówi dietetyczka.