Amerykańskie mini hot-dogi z guacamole i salsą

Nudne hot-dogi z ketchupem i musztardą to przeszłość! Sprawdź, jak odświeżyć jedno z ulubionych dań USA.

Amerykańskie mini hot-dogi z guacamole i salsą

Składniki:

  • awokado bardzo dojrzałe 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • sok z limonki 1 łyżka
  • płatki chilli 1/4 łyżki
  • świeża kolendra 1 mały pęczek
  • sól i pieprz do smaku
  • dojrzałe pomidory 300 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • bazylia świeża ok. 20 listków
  • parówki mini 12 sztuk
  • bułki do mini hot-dogów 2 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. Oba awokada przekroić na pół, wyciągnąć pestki, a następnie miąższ łyżką.
  2. ½ cebuli i czosnek obrać, pokroić w plastry. Kolendrę posiekać.
  3. Wszystkie składniki zmiksować z awokado, płatkami chilli, sokiem z cytryny i solą.
  4. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w cząstki i przesmażyć na oleju przez ok. 10
    minut.
  5. Następnie zmiksować z pozostałą cebulą, posiekaną bazylią, sokiem z limonki.
  6. Doprawić solą i pieprzem. Parówki podgrzać, umieścić w bułkach do mini hot-dogów, wypełnić salsą pomidorową i przygotowanym wcześniej guacamole.