Arbuz – „głowa” pełna pomysłów

salatka z feta i arbuzemSzukamy orzeźwienia w gorący dzień? Sięgnijmy po arbuza, który w 80%-90% składa się z wody. Dodatkowo arbuz jest źródłem niacyny – witaminy z grupy B.

Zawiera także w niewielkich ilościach inne witaminy jak C, B1, B2 i B6. Arbuz ma również sporo potasu. Ponadto zawiera niewielkie ilości cukrów, dlatego 100 g dostarcza jedynie ok. 30 kalorii.

Uwielbiasz arbuza pokrojonego na plasterki lub w kostkę? Zastanawiasz się jak jeszcze wykorzystać jego walory smakowe? Pomysłów jest bez liku! Arbuz świetnie komponuje się bowiem z sałatami, innymi owocami, a nawet z kurczakiem i krewetkami. Nadaje całej kompozycji lekkości i soczystości. Jeśli natomiast szukamy sposobu na proste i szybkie wykorzystanie arbuza w sałatce, szef kuchni Knorr, Piotr Murawski, proponuje: „Bardzo modnym w ostatnim czasie połączeniem jest arbuz z serem feta. Słodki i orzeźwiający smak arbuza idealnie komponuje się ze słonym, rozpływającym się w ustach serem. Takie połączenie nie wymaga zbyt wielu dodatkowych składników – wystarczy sok z cytryny, mięta i łączący składniki sos sałatkowy francuski Knorr”. Poniżej szczegółowy przepis na tą pyszną sałatkę:

Sałatka z fetą, arbuzem i miętą

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

– połowa arbuza,
– sos sałatkowy francuski Knorr,
– sok cytrynowy,
– mała kostka sera typu feta,
– pół pęczka świeżej mięty,
– 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

1. Arbuza pokrój w dużą kostkę (bok ok. 2-3 cm).
2. W ten sam sposób pokrój ser feta. Miętę posiekaj.
3. Wymieszaj sos sałatkowy z olejem i sokiem z cytryny. Tak przygotujesz sos, który nada charakter całej kompozycji.
4. Połącz sos z arbuzem i miętą – dzięki temu danie zyska niepowtarzalny smak i aromat. Potrawę wyłóż na talerze.
5. Na wierzchu sałatki połóż ser. Schłodź danie w lodówce i podawaj.

Rada: Do potrawy możesz dodać kilka listków zielonej sałaty, np. rukoli.