Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

Dyniowa konfitura w połączeniu z puszystym ciastem drożdżowym z delikatną, chrupiącą kruszonką świetnie sprawdzi się jako śniadanie w klimacie małych, francuskich kawiarenek.

konfitura
Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

Konfitura z dyni nie jest trudna w przygotowaniu. Jej przyrządzenie zajmie Ci niewiele czasu, a gotowy przysmak wynagrodzi każdą straconą chwilę. Jednym z jego składników jest anyż, którego jednym z głównych producentów jest Hiszpania. Aktualnie jest coraz rzadziej stosowany w kuchni, a jego właściwości są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Ponadto jest uważany za roślinę leczniczą. Anyż przede wszystkim posiada działanie wykrztuśne. Idealnie sprawdza się również w przypadku chorób żołądka i jelit. Nasiona anyżu pomagają także w usunięciu pasożytów przewodu pokarmowego. Ciekawym jest również fakt, że ta roślina pobudza laktację, dzięki czemu wykorzystuje się ją podczas leczenia problemów z produkcją pokarmu przez matki.

Konfitura z dyni

Składniki:

  • Kilogram dyni
  • Szklanka cukru
  • Szklanka wody
  • Łyżeczka cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • Opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu.
  2. Gotujemy pod przykryciem, aż dynia będzie bardzo miękka.
  3. Po około 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę.
  4. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków.
  5. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury, słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je.
WordPress › Błąd