Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

Na dobry początek tygodnia proponujemy przepis na przepyszną konfiturę z dyni - bezapelacyjnej królowej sezonu jesiennego. W połączeniu z puszystym ciastem drożdżowym z delikatną, chrupiącą kruszonką świetnie sprawdzi się jako śniadanie w klimacie małych, francuskich kawiarenek.

konfitura
Aromatyczna konfitura z dyni z ciastem drożdżowym

Idealne śniadanie na jesienną słotę!

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego z kruszonką (np. Dan Cake)

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy, wykrawamy z niej miąższ i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka i zalewamy szklanką wody. Dodajemy gwiazdki anyżu.
  2. Gotujemy pod przykryciem aż dynia będzie bardzo miękka.
  3. Po ok 20 minutach gotowania wyciągamy anyż, dodajemy cukier oraz cynamon i całość blendujemy na jednolitą masę.
  4. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 40 minut, mieszając co kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i przekładamy do słoiczków.
  5. Aby wydłużyć termin do spożycia konfitury słoiczki należy poddać pasteryzacji, zagotowując je. Podajemy ją jako element słodkiego śniadania w towarzystwie ciasta drożdżowego z kruszonką.

Wpis znaleziono dzięki:

- Przepis na konfiturę

- Konfitura z dyni

- Propozycja na śniadanie