Aromatyczne risotto cytrynowe z mozzarellą

aromatyczne risottoRisotto Włosi zawdzięczają (prawdopodobnie) chińskim wojażom Marco Polo, który danie to wprowadził na tamtejsze salony ok. XIII wieku.
Obecnie risotto zdobyło uznanie w większości kuchni europejskich, a mnogość możliwych dodatków powoduje, że znaleźć możemy dziesiątki przepisów na tę potrawę – zawsze jednak podstawą jest lekko zaokrąglony, łatwo klejący się ryż.

składniki na 4 osoby:

* 400 g ryżu Arborio, * 1 szalotka, * 4 łyżki soku z cytryn Limmi, * 1 pęczek natki pietruszki,
* kilka listków bazylii, * 4 orzechy włoskie, * wytrawne białe wino, * bulion warzywny,
* 4 łyżki oliwy extra vergine Olitalia, * sól i pieprz do smaku, * 125 g mozzarelli, * bułka tarta

sposób przygotowania:
Zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę. Dodaj ryż i mieszaj ok. 3 minuty. Dodaj białe wytrawne wino, sól i pieprz. Dodaj łyżkę soku Limmi i stopniowo dodawaj bulion, gotując potrawę na wolnym ogniu. W „międzyczasie” zrób sos z pozostałego soku z cytryny, posiekanych orzechów, posiekanej natki pietruszki i bazylii. Mozzarellę pokrój na kawałki, obtocz w bułce tartej i obsmaż na oliwie tworząc chrupiące kąski. Po 18 minutach zdejmij risotto z ognia, udekoruj przygotowanym sosem i kostkami mozzarelli – podawaj natychmiast. Smacznego!