Babeczki z boczkiem

Zamiast tradycyjnych kanapek można z kolei przygotować wytrawne babeczki, a dodatkowo podkreślić ich smak wybraną pastą.

Babeczki z boczkiem

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 cebule
  • 15 dag żółtego sera
  • 5 dag szynki
  • 5 dag boczku
  • łyżka oliwy
  • pasta Harrisa Jasmeen
  • pasta Baba Ghanoush Jasmeen

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. W tym czasie w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Pokrój żółty ser, szynkę boczek i cebulę w kostkę.
  4. Cebule i boczek podsmaż na oliwie
  5. Jajka roztrzep z mlekiem.
  6. Masło roztop w rondelku i ostudź, a następnie dodaj do mleka i dokładnie wymieszać.
  7. Masę połącz z reszta składników.
  8. Do każdej foremki włóż łyżkę ciasta.
  9. Piecz około 20 minut.
  10. Rano wystarczy posmarować babeczki pastą z bakłażana lub z ostrej papryki.

Wpis znaleziono dzięki:

- Babeczki

- Śniadanie

- Kuchnia