Babeczki z musem z pasztetu i świeżą pietruszką

Pietruszka oraz szpinak to warzywa, które warto włączyć do swojego menu, zwłaszcza wiosną! Trwający sezon na te produkty sprawia, że są łatwo dostępne i świeże, a przez to o wiele smaczniejsze.

Babeczki z musem z pasztetu i świeżą pietruszką

Składniki:

  • 150 g pasztetu pieczonego (np. Masarnia u Józefa)
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 50 g sera pleśniowego Lazur
  • Garść orzechów włoskich
  • Świeża pietruszka

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • Szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. W garnku ugotuj wodę z masłem. Do gorącej wody dodaj mąkę i energicznie mieszaj (do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścian garnka).
  2. Następnie ostudź ciasto, dodaj po jednym jajku i zmiksuj. Przełóż je do rękawa cukierniczego i wyciśnij na papier do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.
  3. Następnie przelej śmietankę do garnuszka, dodaj ser Lazur i podgrzej, aż ser się rozpuści. Odstaw naczynie do wystygnięcia, dodaj pasztet i zmiksuj na puszystą masę.
  4. Gotowy mus przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij przekrojone na pół ptysie. Na koniec udekoruj je orzecha