Babeczki z warzyw, jajek oraz makaronu szpinakowego

Babeczki to szybka i smaczna przekąska. W połączeniu z warzywami otrzymamy nie tylko pyszne, ale i zdrowe danie!

Babeczki z warzyw, jajek oraz makaronu szpinakowego

Babeczki z warzyw, jajek oraz makaronu szpinakowego to niebanalny przepis na każdą okazję.

Składniki (12 babeczek):

• 200 g makaronu tasiemki szpinakowe
• 5 jajek
• duża garść szpinaku baby
• 100 g sera niebieskiego z pleśnią
• 50 g szynki
• 1 papryki czerwonej
• 1 papryki zielonej
• 3 łyżki szczypiorku
• 1 łyżka świeżego rozmarynu
• świeże warzywa (np. pomidor, ogórek)
• olej
• sól
• pieprz

Wykonanie:

1. Makaron ugotuj, a następnie przestudź.
2. Jajka wbij do miski. Szynkę oraz paprykę pokrój w kosteczkę – dodaj do miski. Dołóż szczypiorek, rozmaryn. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszaj.
3. Foremki wysmaruj oliwą. Na dno każdej z nich wyłóż makaron i szpinak. Wlej porcję masy jajecznej oraz dodaj po kawałku sera.
4. Rozgrzej piekarnik (funkcja góra-dół). Babeczki piecz 12–15 minut do lekkiego zarumienienia.
5. Babeczki podawaj z porcją warzyw. Można jeść na ciepło oraz na zimno.