Bakaliowe ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane to świetne łakocie, które z pewnością ucieszą małych i dużych łasuchów. Dla dorosłych są pysznym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, dla dzieci są natomiast super przekąską.

Bakaliowe ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżki miodu
  • 100 g masła klarowanego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej.
  2. Połączyć zawartości obu misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi.
  5. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.