Bezcenne skarby naszej cywilizacji – książka Beaty Pawlikowskiej

Soczewica i fasola to źródła białka, migdały i orzechy zawierają magnez poprawiający nastrój, kasza jaglana przywraca wewnętrzną równowagę, a w pestkach polskich owoców kryje się przeciwrakowa witamina B17. Beata Pawlikowska udowadnia, że ludzie nie dostrzegają skarbów, jakie znajdują się na wyciągnięcie ręki. Poradnik „Największe skarby naszej cywilizacji” to prosty przepis na zdrowie.

Bezcenne skarby naszej cywilizacji - książka Beaty Pawlikowskiej.
Bezcenne skarby naszej cywilizacji – książka Beaty Pawlikowskiej.

Beata Pawlikowska przekonuje, że współczesna cywilizacja dąży do tego, by wszystko uprościć i przyspieszyć. Masowy przemysł spożywczy opiera się na sztucznych składnikach i chemicznych dodatkach tak, by produkty były tanie, smaczne i długotrwałe. Jednak przez to wpływają one negatywnie na cały organizm – zdrowie, wygląd i samopoczucie. Znana podróżniczka radzi, jak unikać tego, co syntetyczne i szkodliwe oraz gdzie szukać tego, co prawdziwe, zdrowe i smaczne.

Książka „Największe skarby naszej cywilizacji” udowadnia, że przepis na zdrowie jest bardzo prosty i naturalny. Warto jeść owoce i warzywa, które rosną w pobliżu – poziomki, jagody, maliny, gruszki, zielony groszek, selery. Zamiast bananów, które wyrosły w Afryce i są pełne hormonów zatrzymujących i później przyspieszających wzrost, lepiej sięgnąć po polskie jabłka, które dostarczają witaminy chroniącej przed rakiem. Zamiast mięsa z tuczonych na fermach kur, warto zjeść soczewicę czy groch pełne białka. Zamiast brać suplementy diety z witaminami wyprodukowanymi syntetycznie w laboratorium, lepiej sięgać po to, co naturalne i pełnowartościowe. Peruwiańska kasza quinoa zawierająca wszystkie niezbędne aminokwasy, miód z jego właściwościami leczniczymi, wzmacniająca odporność dzika róża oraz naturalnie pobudzająca i poprawiająca nastrój yerba mate – to tylko kilka spośród wielu skarbów naszej cywilizacji.

Prawdziwa recepta na zdrowie znajduje się w twojej głowie. Czyli w centrum zarządzania twoim organizmem. Naucz się go słuchać. Szukaj prostych, prawdziwych, naturalnych rzeczy, nie zmienionych przez człowieka. Przyrządzaj z nich proste, ciepłe potrawy, a jeśli masz ochotę – zjedz na surowo. Pytaj siebie na co masz apetyt i słuchaj swojego organizmu – pisze Beata Pawlikowska w swojej książce.

O autorce:

Beata Pawlikowska – pisarka, podróżniczka, dziennikarka. Z pasją pisze i opowiada o podróżach, spełnianiu marzeń i odnalezieniu się w „dżungli życia”. Organizuje wyprawy do dżungli amazońskiej i w inne egzotyczne miejsca. Pisze książki, felietony i reportaże. Fotografuje. W Radiu ZET prowadzi audycję „Świat według Blondynki”.  Autorka kilkunastu książek, w tym pierwszej polskiej książki opublikowanej przez National Geographic. Silna, samodzielna i odważna. Twierdzi, że te cechy pozwalają spełnić wszystkie marzenia, a jej recepta na osiągnięcie sukcesu to pasja poparta ciężką pracą, która pozwala osiągnąć mistrzostwo w dowolnej dziedzinie.