Bigos z tymiankiem – pychota!

20 stycznia to dzień - Dzień Bigosu! Ta potrawa, której my - Polacy czujemy się mistrzami, zasługuje na swoje święto, bo potrafimy ją przygotować na tysiące różnych sposobów. Każde danie będzie smakować inaczej, ale zawsze - wyjątkowo.

dzien bigosu
Bigos z tymiankiem – pychota!

Tajemnicą niezwykłego smaku dania w tym przepisie będzie dodatek tymianku. Potrawa jest podobna do tradycyjnego bigosu, ale szef kuchni wprowadził do przepisu kilka innowacji. Do przygotowania dania potrzeba młodej kapusty, kiełbasy, warzyw oraz przypraw – pieprzu i właśnie tymianku. Smak podkreśli także koper włoski.

Składniki:

  • 700 g kapusty młodej
  • Esencja do duszonych mięs Knorr
  • 500 g kiełbasy
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 0,5 pęczka kopru
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 200 ml wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kapustę posiekaj, kiełbasę i marchewkę pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
2. Podsmaż cebulę, marchew i kiełbasę, dodaj kapustę i podlej wodą.
3. Dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać aromatu i tymianek. Duś 40 min.
4. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do kapusty. Duś około 60 min.
5. Podawaj bigos posypany posiekanym koperkiem.