Placki ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami

Początek lata wszystkim miłośnikom piłki nożnej niewątpliwie upływa pod znakiem mundialu. . Równie pasjonujące co piłkarskie spotkania mogą być kulinarne odkrycia, zainspirowane kuchnią rosyjską.

Bliny ziemniaczane z sosem z serka topionego z pieczarkami

Składniki:

bliny:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

sos:

  • 150 g świeżych pieczarek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 300 g Serka topionego z pieczarkami MSM Mońki
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać jajko, posiekaną szalotkę, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawy do smaku.
  3. Całość wymieszać, podzielić na ok. 100 g porcje i uformować okrągłe placki.
  4. Każdy placek obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. W celu przygotowania sosu, pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać serek topiony, śmietankę oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia.