Bread pudding z suchego pieczywa

W nowoczesnej kuchni chyba nic nie jest już w stanie nas zaskoczyć. Łączymy pozornie zupełnie niepasujące do siebie smaki, zmieniamy dotychczas uznane przeznaczenie produktów, dopuszczamy się kulinarnych wariacji. Im bardziej zaskakująco – tym lepiej.

Bread pudding z suchego pieczywa

Składniki

  • 500 gram suchego pieczywa,
  • 500 gram suszonych owoców lub orzechów – wybierz te, które lubisz
  • najbardziej lub które właśnie masz w domu
  • starta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy,
  • 1 łyżeczka przypraw piernikowych,
  • 2 jajka,
  • 600 mililitrów mleka, które pozostało z przygotowywania kremu z topinamburu,
  • 150 gram cukru trzcinowego,
  • 100 gram rozpuszczonego masła,
  • Twoje ulubione lody

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski włóż pokruszone suche pieczywo, suszone owoce i orzechy. Zalej to mlekiem pozostałym z kremu z topinamburu. Dodaj cukier i skórki z cytryny i pomarańczy. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, by chleb dobrze nasiąkł mlekiem.
2. Żaroodporne kokilki wysmaruj masłem i wypełnij powstałą mieszanką. Polej to rozpuszczonym masłem i oprósz cukrem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez godzinę.
3. Lekko wystudzony pudding podawaj z ulubionymi lodami.