Budyń z ryżu białego z jabłkiem

Budyń z ryżu białego z jabłkiem to przykład smacznego i pełnowartościowego deseru.

Budyń z ryżu
Budyń z ryżu białego z jabłkiem

Naszła Cię ochota na budyń, a nie masz go w domu? A może, po prostu chciałbyś poznać zdrowszą wersje tego deseru. Dobrze trafiłeś. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów, na ten klasyczny budyń, czy np. z kaszy jaglanej. My przedstawiamy budyń z ryżu białego. To niesamowicie zdrowa alternatywa klasycznego budyniu. Ponadto, ryż jest składnikiem łatwo dostępnym, i zapewne wielu z nas ma go w kuchennej szafce. Do jego przygotowania potrzebujemy, oczywiście wcześniej wspomniany ryż ( najlepiej ten nie z torebki), masło, jajka , mleko. W skrócie –  składniki, które mamy pod ręką. Smakiem budyniu możemy swobodnie manipulować. Przepis przedstawia go w wersji cynamonowej z jabłkiem. Oczywiście, możemy zamienić te dodatki np. na kakao, czy wanilię lub inne sezonowe owoce.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu białego
  • 3 szklanki mleka
  • sól
  • 3 dag masła
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 duże winne jabłka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag rodzynków
  • masło i tarta bułka do formy
  • syrop owocowy lub śmietana do polania

Budyń z ryżu – sposób przygotowania:

  1. Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami.
  3. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą.
  4. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody.
  5. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu „zagotowania”.
  6. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.