Śliwki kalifornijskie to moc słońca Kalifornii zamknięta w suszonych owocach. Trafiają na Twój stół prosto z kalifornijskich sadów, abyś mógł cieszyć się ich wspaniałym smakiem i najwyższą jakością.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 dkg twarogu
- 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu)
- 3 łyżki płatków migdałów
- papier do pieczenia
- 1 jajo
Pasta ze śliwek:
- 15 dkg śliwek kalifornijskich
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- otarta z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Następnie wylewamy z nich wodę, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy.
- Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Zimne ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostawiamy na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziemy go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka).
- Warstwę pasty śliwkowej posypujemy obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów.
- Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwijamy w stronę boku z pozostawionym paskiem. Końcówkę bez dodatków lekko zwilżamy wodą i sklejamy, dokładnie zakańczając rulon.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu tniemy go na ok. 2 cm odcinki.
- Ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40 -50 minut.Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.
12 porcji
Czas przygotowania: 80 minut