Bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów

Potrawę można wygodnie włożyć do lunchboxa i zapakować dziecku do szkoły… lub sobie do pracy :)

bułeczki ślimaki 3

Śliwki kalifornijskie to moc słońca Kalifornii zamknięta w suszonych owocach. Trafiają na Twój stół prosto z kalifornijskich sadów, abyś mógł cieszyć się ich wspaniałym smakiem i najwyższą jakością.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dkg twarogu
  • 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu)
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • papier do pieczenia
  • 1 jajo

Pasta ze śliwek:

  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • otarta z połowy pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut.
  2. Następnie wylewamy z nich wodę, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy.
  3. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Zimne ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostawiamy na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziemy go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka).
  4. Warstwę pasty śliwkowej posypujemy obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów.
  5. Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwijamy w stronę boku z pozostawionym paskiem. Końcówkę bez dodatków lekko zwilżamy wodą i sklejamy, dokładnie zakańczając rulon.
  6. Tak przygotowane ciasto przekładamy na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu tniemy go na ok. 2 cm odcinki.
  7. Ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40 -50 minut.Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.

 

12 porcji

Czas przygotowania: 80 minut