Bułeczki żytnio-pszenne z nasionami

Świeże bułeczki z dodatkiem domowej konfitury to doskonały sposób na początek dnia.

Bułeczki żytnio-pszenne z nasionami

Możemy je w prosty sposób przygotować samodzielnie w ulubionej wersji dodając do niego wybrane bakalie. Nasze śniadanie będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Składniki (9-10 sztuk):

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 14 g drożdży suszonych
  • szklanka ciepłej (nie gorącej) wody
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju Rapso + olej do posmarowania
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • pestki słonecznika Kresto
  • sezam Kresto
  • 1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

  1. Przesypujemy do miski suche składniki (bez słonecznika i sezamu) i dokładnie mieszamy.
  2. Dodajemy wodę (pamiętajmy, aby była ciepła, nie gorąca), żółtka i olej. Całość dokładnie mieszamy. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, możemy dodać odrobinę ciepłej wody.
  3. Wyrabiamy ciasto ręką lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (ok. 5 minut).
  4.  Tworzymy z ciasta kulę i otaczamy cieniutką warstwą oleju. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, trwa to od 1 do 2 godzin.
  5. Po tym czasie dodajemy 4 łyżki słonecznika, 2 łyżki sezamu, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem. Formujemy zgrabne kuleczki i układamy je w odstępach na blaszce. Tak przygotowaną blaszkę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułeczki powinny mniej więcej podwoić swoją wielkość.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu jajkiem. Posypujemy sezamem, słonecznikiem oraz mąką żytnią.
  8. Bułeczki pieczemy 15–20 minut, do ładnego zbrązowienia.