Burgery w zdrowym rytmie slow!

Burgery - kiedyś kojarzone wyłącznie z fast foodem, dziś stały się jednym z najmodniejszych i najbardziej kreatywnych dań. Pełne różnorodnych, świeżych dodatków, kolorowe i aromatyczne, królują zarówno w streetfoodowych budkach, jak i w klimatycznych restauracjach. By przygotować je w domowym zaciszu, zgodnie z ideą slow food, sięgnijmy po naturalne, najwyższej jakości produkty.

Burgery w zdrowym rytmie slow!

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 małe suszone papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • olej
  • 500 ml maślanki,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • bułki hamburgerowe
  • ziemniaki
  • mała sałata rzymska
  • majonez
  • ogórek
  • czerwona cebula

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kroimy na mniejsze kawałki. W moździerzu rozgniatamy wszystkie przyprawy i dodajemy olej, dzięki czemu powstaje marynata.
  2. Do większej miski przekładamy wcześniej przygotowane piersi i dodajemy marynatę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub nawet całą noc.
  3. Maślankę wlewamy do miski i wkładamy do niej piersi, które były wcześniej w lodówce. Piersi moczymy w maślance ok. 20 min.
  4. W międzyczasie przygotowujemy frytki, obierając ziemniaki, które następnie kroimy na podłużne kawałki i smażymy do zrumienienia.
  5. Namoczone wcześniej piersi z kurczaka obtaczamy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
  6. Usmażone piersi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  7. Bułkę hamburgerową kroimy na pół, a następnie obie połówki smarujemy majonezem nakładamy sałatę, usmażoną pierś z kurczaka, cienkie plasterki czerwonej cebuli oraz plasterki zielonego ogórka.