Burgery z chorizo, guacamole i granatem

Czy można szybko przygotować pyszne sezonowe dania, które da się zabrać do pracy? Oczywiście! Czy przygotowanie oryginalnych dań musi się odbijać na naszej kieszeni? Absolutnie nie!

Burgery z chorizo, guacamole i granatem
Burgery z chorizo, guacamole i granatem

Składniki:

Salsa pomidorowa:

  • 5-6 liści bazylii, świeżych
  • 5-6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ¼-½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 50 g ogórka, pokrojonego na kawałki
  • 230-250 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Guacamole:

  • 10-12 gałązek kolendry, świeżej
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych
  • 30 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 40 g pomidora, bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 250 g awokado, bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Zobacz również – Warzywne burgery z sałatką

Burgery z chorizo:

  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
  • 500 g mięsa wołowego, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 3 cm kawałki,
  • lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej rzepakowy, do smażenia burgerów
  • 4 plastry sera cheddar
  • 4 bułki do burgerów
  • 4 łyżki majonezu
  • 4-8 liści sałaty rzymskiej, miniaturowej
  • 4 łyżki pestek granatu, do podania

Sposób przygotowania:

Salsa pomidorowa:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić.
  2. Dodać ogórek, rozdrobnić.
  3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, dodać sól, pieprz i ocet winny, wymieszać
  5. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione zioła z ogórkiem, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Guacamole:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, czosnek, papryczkę chili i cebulę szalotkę, rozdrobnić.
  2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pomidor, rozdrobnić.
  4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć awokado, dodać sok z limonki, sól i pieprz, rozdrobnić.
  6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniony pomidor z dodatkami, wymieszać kopystką, odstawić do lodówki.

Burgery z chorizo:

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić.
  2. Dodać chorizo, rozdrobnić. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobnione chorizo i czosnek, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 250 g mięsa wołowego, rozdrobnić.
  5. Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z chorizo i czosnkiem, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia.
  6. Z powstałej masy uformować 4 kotlety. Burgery z chorizo smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, ok. 2-3 min z jednej strony, następnie odwrócić, na każdym burgerze położyć plaster sera cheddar, smażyć kolejne 2-3 min. Burgery zdjąć z patelni, odstawić.
  7. Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Na spodzie bułki rozsmarować 1 łyżkę majonezu, ułożyć 1-2 liście sałaty rzymskiej, następnie nałożyć 1 łyżkę przygotowanej wcześniej salsy pomidorowej, ułożyć na niej burger z serem cheddar, 1-2 łyżki przygotowanego wcześniej guacamole i 1 łyżkę pestek granatu. Całość nakryć górną częścią bułki. W ten sam sposób przygotować pozostałe burgery. W środek każdego burgera wbić patyczek do szaszłyków.
  8. Burgery z chorizo, guacamole i granatem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.