Zdrowy burger to danie pełne warzyw z chrupiącą, pełnoziarnistą bułką i własnym sosem. Wegetariańskie burgery są równie sycące jak mięsne, a jednocześnie niezwykle lekkie i mniej kaloryczne. Przepisów na domowe, wegetariańskie burgery jest tyle, co składników, a do tego są one proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Burgery z cieciorki
Składniki na kotlety:
- 1 puszka cieciorki (np. marki Jasmeen)
- 1 jajko
- posiekana pietruszka i szczypiorek
- garść kaparów
- garść pokruszonego sera pleśniowego
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek do smażenia
- ½ łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- ¼ szklanki bułki tartej
- łyżeczka octu ryżowego
Dodatki:
- 1 czerwona cebula
- 1 malinowy pomidor
- liście rukoli
- kiełki
- młoda cukinia
- 2 bułki pełnoziarniste
Składniki na sos ziołowy:
- 300 g jogurtu greckiego
- posiekana pietruszka, koperek i szczypiorek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy wszystkie składniki na sos ziołowy, mieszamy je ze sobą. Następnie miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Całość smażymy na patelni około 3 minuty.
- Odsączoną cieciorkę miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz pieprz. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujemy płaskie kotlety. Smażymy je około 3 minuty z każdej strony.
- Bułki do burgerów kroimy na pół i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Kolejno smarujemy je od środka sosem ziołowym.
- Następnie wkładamy do bułek plasterki malinowych pomidorów, piórka czerwonej cebuli, plasterki cukinii i gotowe kotlety warzywne. Całość spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach.