Cellini – szlachetna kawa wolna od toksyn

Regularnie przyjmowana w pokarmach i napojach ochratoksyna w ilościach przekraczających dopuszczalne normy jest rakotwórcza, uszkadza układ odpornościowy i nerwowy oraz nerki. Ile filiżanek kawy wypijasz dziennie?

Fot. InspiracjeKawowe.

Ochratoksyna jest mikotoksyną produkowaną przez grzyby (pleśnie). Sprzyjającym warunkiem do jej rozprzestrzeniania się jest niewłaściwe magazynowanie żywności (wysokie temperatury oraz duża wilgotność magazynów). Znajdujemy ją w powszechnie używanych produktach roślinnych – ciecierzycy, fasoli, orzechach, zbożach, soi, przyprawach, kakao czy właśnie w kawie.

Choć spożywamy je codziennie to nie odczuwamy negatywnych skutków ochratoksyny, ponieważ jej poziom w większości z tych produktów jest na tyle niski, że nie jest szkodliwa. Przyjmowana jednak regularnie w większych dawkach może poważnie zniszczyć nam zdrowie – ma bardzo szkodliwy wpływ na nasze nerki, układ odpornościowy, a nawet – posiada zdolność do mutacji prowadzącej do poważnych uszkodzeń w strukturze DNA!

Ze względu na dużą ilość powszechnie używanych produktów, w których może występować ochratoksyna, człowiek narażony jest na kontakt z nią niemal codziennie. Jedyną skuteczną walką jest wybieranie produktów wolnych od ochratoksyny.

Najbardziej popularne na polskim rynku kawy rozpuszczalne zawierają od 0,63 do 21,8 mikrogramów ochratoksyny na kilogram. Najwyższym dopuszczalnym poziomem wg Komisji Europejskiej jest 10 mikrogramów na kilogram. W 2006 roku ustalono poziom TWI (tolerowane tygodniowe pobranie) ochratoksyny na poziomie 120 ng/kg masy ciała (0,12 mikrogram/kg masy ciała).

Kawa wolna od toksyn

 

Fot. Cellini - InspiracjeKawowe.
Fot. Cellini – InspiracjeKawowe.

 

Jak dotąd w Polsce jedyną kawą nie zawierającą tej toksyny jest kawa Cellini. – Zerowe ryzyko występowania ochratoksyny gwarantowane jest dzięki dwuetapowej metodzie: selekcja plantacji na których uprawiana jest kawa pod kątem występowania toksyny oraz badanie ziaren kawy przed dalszą obróbką termiczną. Tak podwójnie sprawdzone ziarna kawy otrzymują następnie niezbędny protokół badania i certyfikat, czyli gwarancję produkcji kawy wolnej od ochratoksyny – mówi Piotr Kalinowski – barista InspiracjeKawowe.pl, wyłącznego importera włoskiej kawy Cellini w Polsce.

Grupa Cellini od lat produkuje kawę najwyższej jakości – kawę świadomą, ekologiczną, wiadomego pochodzenia. Łącząc tradycję z nowoczesnością dbają o wyjątkowe walory smakowe, pobudzający zmysły zapach, a przede wszystkim – o zdrowie i zaufanie swoich klientów. – Wierzymy, że tylko kawa kategorii Premium zapewni absolutne zadowolenie nawet największym smakoszom – dodaje ekspert.

Więcej o kawie Cellini na InspiracjeKawowe.pl.

Wpis znaleziono dzięki:

- Ochratoksyna

- Toksyny w kawie

- Kawa Cellini