Dieta Antycellulitowa, czyli co jeść, aby wspomóc pozbycie się problemu?

Cellulit to przypadłość kobiet XXI wieku. Każda z nas chciałaby pozbyć się tego defektu raz na zawsze. Jednakże nie jest to takie proste. Jakie potrawy i produkty należy jeść.

"<yoastmark

Pamiętaj, że…

Dieta antycellulitowa to poza ćwiczeniami konieczność zmiany myślenia i dostosowania się do trybu życia. Jakie potrawy i produkty należy jeść. Jakie produkty sprzyjają powstawaniu cellulitu.

DIETA ANTYCELLUITOWA

1. Twarda reguła: żyj zdrowo i lekko.
2. Dieta ta nie jest do stosowania na chwilę, a raczej jest to sposób na życie.
3. Ogranicz znacznie słodycze i wszystkie fast foody, powodują one odkładanie się tkanki tłuszczowej.
4. Wyeliminuj ze swojej diety wszelkie używki: kawę ogranicz do jednej dziennie, rzuć palenie papierosów.
5. Zmniejsz używanie soli, powoduje ona obrzęki, alternatywą jest stosowanie mieszanek ziołowych typu kolendra, bazylia, estragon czy majeranek.
6. Jedz lekkostrawne potrawy typu: ryby, białe mięso, ryż, pamiętaj przyspieszają tempo trawienia.
7. Potrawy typu sałata, pomidory czy ziemniaki są źródłem potasu i zmniejszają obrzęki
8. Jedz dużo owoców i warzyw, przyswajają witaminy i mikroelementy.
9. Wprowadź do swojej diety produkty bogate w witaminę B np. jajka, kiełki zbóż czy drożdże.
10. Jadaj ryby, orzechy, oleje roślinne, oliwę i tzw. miękkie margaryny, są one bogate w kwasy tłuszczowe. Poprawiają one metabolizm tkanek z rozwijającym się cellulitem. Zapobiegają również odkładaniu się tkanki, jak również przyspieszają jej spalanie.

Ważne zasady!

11. Wypijaj ok 2 litrów wody niegazowanej z niską zawartością sodu, wypłukuje toksyny.
12. Jedz dużo owoców i warzyw, przyswajają witaminy i mikroelementy.
13. Posiłki staraj się jadać regularnie 4-5 razy dziennie o stałej porze w niewielkich ilościach
14. Pij zieloną herbatę, ma działanie przyspieszające trawienie.
Bardzo ważnym składnikiem diety antycelluitowej jest błonnik. Ma on dwie postacie:
– rozpuszczalnego w wodzie, który spowalnia wchłanianie tłuszczu. Występuje w cytrusach i jabłkach oraz – nierozpuszczalnego w wodzie, chroniącego przed zaparciami. Pokarmy w których występuje to: ciemny ryż, grube kasze.