Cevapi z grilla po chorwacku

cevapiCzas wakacji to nie tylko dalekie podróże czy błogi wypoczynek na łonie natury.

To również doskonała okazja na poznawanie nowych smaków z najdalszych zakątków świata np. podczas grillowania.

 

Podravka zaprasza na kulinarną podróż do słonecznej Chorwacji – wystarczy, że dodasz pastę warzywną Ajvar do swoich ulubionych potraw z grilla i nie tylko.

Wprowadź do swojego menu nutę oryginalności – do grillowych dań dodaj pastę warzywną która kryje w sobie specjalnie wyselekcjonowane papryki i bakłażany dojrzewające w słońcu Południowej Europy. Pasta warzywna to niezwykłe i w 100% naturalne bogactwo składników, które idealnie podkreślą smak mięsa oraz kiełbasek z grilla. Zaskocz swoich przyjaciół – zamiast popularnego ketchupu podaj Ajvar, który idealnie nadaje się również jako dip do słonych przekąsek.

Cevapi z grilla po chorwacku

Składniki:

• Mielona wołowina lub baranina 750 g
• Cebula czerwona 2 szt.
• Kromka chleba lub bułka 1 szt.
• Duża bułka ciabatta
• Vegeta 1 łyżka
• Ajvar domowy ostry Podravka

Czasprzygotowania: 40min

Sposób przygotowania:

1. Jedną cebulę drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze. Kromkę chleba lub bułki namocz w 50 ml wody.
2. Mięso włóż do głębokiej miski, dodaj cebulę, jajko i wyciśniętą z wody kromkę chleba lub bułkę. Całość dokładnie wymieszaj i przypraw Vegetą.
3. Z przyprawionego mięsa uformuj cevapi, czyli podłużne klopsiki (wałeczki mięsne) o długości 5 – 7 cm.
4. Mięso grilluj 10 – 15 minut, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowane cevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków.
5. Ciabatty podgrzej krótko w piekarniku a następnie przekrój wzdłuż i ułóż natalerzu. Na każdą bułkę połóż grillowane cevapi. Podawaj z Ajvarem i cebulą pokrojoną w talarki.