Chaczapuri z serem i topionym kremowym

Niezwykle sycącą, prostą i wnoszącą powiew świeżości do codziennej kuchni potrawą jest gruzińskie chaczapuri. Jak przygotować idealne chaczapuri?

Chaczapuri z serem i topionym kremowym

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g serka topionego kremowego
  • 150 g bryndzy
  • 150 g sera mozzarella
  • 4 łyżeczki masła
  • 4 żółtka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać.
  2. Wodę, cukier i drożdże połączyć, dokładnie wymieszać i wlać do mąki.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Następnie dodać olej, zarobić elastyczne ciasto i ponownie odstawić na 15 minut.
  5. Po tym czasie ponownie wyrobić, uformować 4 równe kulki, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
  6. Gdy wyrosną, z każdej porcji uformować ręcznie placki w kształcie łódki, na każdą wyłożyć mix wszystkich serów.
  7. Tak przygotowane, upiec w rozgrzanym do 280°C piekarniku przez ok. 13-14 minut (do zrumienienia ciasta).
  8. Następnie wyciągnąć, na każde Chaczapuri wyłożyć po łyżeczce masła i surowym żółtku.

Tuż przed zjedzeniem wymieszać sery z żółtkiem i masłem.

Smacznego!