Popularne jest smażenie pierogów, zwłaszcza w charakterystyczny dla Chin sposób, czyli na głębokim tłuszczu. Chrupiąca skórka, pod którą skrywa się wyśmienity farsz, zachwyci niejednego łasucha. Jak zaszczepić w niewielkim kawałku wielką Azję?
To proste, wystarczy w trakcie przyrządzania farszu sięgnąć po Fix Kurczak słodko-kwaśny:
Składniki:
- pierś z kurczaka – 400 g
- Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr – 1 opakowanie
- Bulionetka drobiowa Knorr – 1 opakowanie
- paczka ciasta chińskiego do wontonów
- 1 opakowanie
- papryczka chili – 1 szt.
- świeży imbir – 50 g
- ząbek czosnku – 1 szt.
- kolendra – 1 pęczek
- olej – 1l
- rodzynki – 50 g
- śmietana 36% – 200 ml
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia. Dodajemy śmietanę oraz Bulionetkę drobiową Knorr, by podkreślić smak dania. Całość miksujemy.
Do farszu dodajemy rodzynki, drobno posiekaną papryczkę chili, świeży starty imbir oraz czosnek i posiekaną kolendrę. Na arkusiki gotowego ciasta wonton nakładamy farsz. Kawałki ciasta ściskamy u nasady, formując małe sakiewki.
Sakiewki smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przygotowujemy Fix słodko-kwaśny Knorr według instrukcji na opakowaniu, który nada daniu orientalny charakter. Sakiewki serwujemy z sosem podanym w miseczce. Można też je podawać jako dodatek do rosołu.
- Sakiewki chińskie
- Pierożki chińskie
- Przepis