Chłodnik migdałowo-gruszkowy

Ten chłodnik, oprócz niezwykłej kombinacji składników, ma jeszcze jedną wyjątkową właściwość - może być podawany również na gorąco. W tak kapryśnych, pod względem pogody, czasach jest to na pewno zaleta! Danie jest bardzo łatwe do przygotowania i można je robić z dnia na dzień, bo z wdziękiem „się przegryza”.

Chłodnik migdałowo-gruszkowy
Chłodnik migdałowo-gruszkowy

Składniki:

  • 100 gr migdałów
  • garść płatków migdałowych
  • 1 gruszka lub garść zielonych winogron bez pestek w sezonie winogronowym
  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 1 pszenna bułka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki zimnej wody
  • kilka listów świeżej szałwii
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • czerwony pieprz (ale może być czarny)
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżeczka klarowanego masła
  • kawałek świeżego imbiru (w wersji na gorąco)

 

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie dobrze odcisnąć. Migdały zblanszować i obrać ze skórki.
  2. Ogórek obrać i pokroić na kilka kawałków.
  3. Gruszkę pokroić wzdłuż i pozbawić gniazd nasiennych.
  4. Wszystkie te składniki oraz 1 ząbek czosnku, wodę, oliwę i szczyptę soli zmiksować na bardzo gładko. W razie potrzeby, można dolać nieco więcej wody.
  5. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc.
  6. Przed planowanym podaniem usmażyć na chrupko (najlepiej na klarowanym maśle) listki szałwii i gałązki rozmarynu.
  7. Wyjąć do odsączenia na papier, a na pozostałym maśle podsmażyć na złoto pokrojone w cienkie plasterki pozostałe dwa ząbki czosnku.
  8. Wyjęty z lodówki chłodnik nalać do talerzy.
  9. Do każdego nałożyć po łyżce płatków migdałowych, po kilka plasterków podsmażonego czosnku, szałwii i rozmarynu.
  10. Posypać czerwonym pieprzem.

Jeżeli planujemy ten chłodnik podać go jako „cieplnik” czyli na gorąco, należy zmiksować z pozostałymi składnikami starty na tarce kawałek imbiru, a przed podaniem podgrzać zupę, ale nie wolno doprowadzić do wrzenia. Musi być gorąca, ale nie należy jej gotować. W obu wariantach doskonałym dodatkiem będzie grzanka pełnoziarnistego chleba.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Panią Katarzynę Kozłowską – właścicielkę bloga http://silkdressdiet.blogspot.com i został wyróżniony w ramach konkursu: Wygraj designerski czajnik, blender ręczny lub toster z linii Electrolux Expressionist Collection!

Katarzyna Kozłowska
Katarzyna Kozłowska