Ciasto podwójnie czekoladowe

Ciasto czekoladowe to gratka dla czekoladoholików. Zwłaszcza takie, w którym mamy dwa rodzaje czekolady: mleczną i gorzką. Jesteś ciekawa, jak smakuje te połączenie? Spróbuj upiec ciasto sama!

Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki

  • gorzka czekolada 60% – 200 gramów
  • mleczna czekolada – 100 gramów
  • margaryna do pieczenia – 200 gramów
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 200 gramów
  • mąka – 150 gramów
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • posiekane orzechy włoskie – 200 gramów
  • mleko – 75 mililitrów
  • śmietanka 30% – 50 mililitrów
  • gorzka czekolada 60% – 90 gramów
  • mleczna czekolada – 30 gramów

Sposób przygotowania

  1. W kąpieli wodnej rozpuść margarynę z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem.
  3. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Wysmaruj formę o średnicy 22cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piecz przez 30 minut.
  7. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia.
  8. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady.
  9. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
  10. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.