Ciasto śliwkowe z polewą bezową

Delikatne, puszyste ciasto z owocami to klasyka, przywołująca wspomnienia smaków z dzieciństwa, a ciasto ze śliwkami pamiętamy najlepiej!

Ciasto śliwkowe z polewą bezową

Składniki:

  • 4 jajka
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła pokrojonego na kawałki, o temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bułka tarta do posypania formy
  • 300 – 400 g śliwek, umytych, bez pestek, przekrojonych na pół

Sposób przygotowania:

  1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.
  2. Cukier zemleć na cukier puder. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieść. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).
  5. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodać pozostałą część cukru pudru.
  6. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.
  7. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.
  8. Ciasto podawać po ostudzeniu.