Clafoutis z jagodami

Clafoutis z jagodami, czyli owoce w cieście naleśnikowym to wspaniała propozycja na wakacyjny deser i jednocześnie świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców podczas letniego przyjęcia!

Clafoutis z jagodami

Do ciasta tradycyjnie wybierano wiśnie, ale równie dobrze smakują połączenia z innymi owocami. Jagody, czereśnie, wiśnie czy śliwki idealnie sprawdzą się pod pierzynką z clafoutis. Nie bój się pestek, to właśnie one nadają potrawie niezwykły smak i aromat!

Składniki:

  • 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g jagód lub borówek amerykańskich
  • masło do natłuszczenia foremek

Sposób przygotowania:

  1. 4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmarować masłem.

2. Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę, wylać do foremek, na wierzchu ułożyć owoce.

3.  Zapiekać ok 20 minut w 190 stopniach C.

4. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego !