Co to jest alergia?

CO TO JEST alergia

Alergia, zwana popularnie uczuleniem, to choroba, u podłoża której leży nieprawidłowa, nadmierna reakcja układu odpornościowego na czynniki zewnętrzne, żywność i przedmioty codziennego użytku, które są obojętne dla zdrowego człowieka a uczulające dla danego organizmu.

Ta patologiczna odpowiedź tkanek na alergen polega na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji, zwanych mediatorami stanu zapalnego.

Chociaż alergię uważa się za chorobę XX i XXI wieku, to jej istnienie znane było od dawna. Termin „alergia” został użyty po raz pierwszy przez Clemensa Petera von Pirqueta, wiedeńskiego pediatrę i naukowca, w 1906 roku. Dosłownie oznacza on odmienną reakcję (gr. allos – inny + ergos – reakcja).
Szacuje się, ze obecnie na różne postacie alergii choruje 10-30% populacji i liczba ta ulega zwiększeniu z roku na rok. Z ostatnich badań wynika, że alergikiem jest co trzeci mieszkaniec Warszawy. Już troje z dziesięciu noworodków jest alergikami, a prognozy są zatrważające – około połowy XXI wieku każdy z noworodków będzie alergikiem.

Co wywołuje alergie?
Skłonność do alergii jest uwarunkowana genetycznie, co oznacza, że w większości przypadków nie można zapobiec jej wystąpieniu. Ryzyko uaktywnienia wzrasta w sprzyjających temu warunkach, jak postępujące zanieczyszczenie środowiska. Wzrostowi liczby zachorowań sprzyja więc życie w dużych aglomeracjach miejskich, duża ekspozycja na spaliny i mikrocząsteczki gumy z opon, które unosząc się w powietrzu powodują uszkadzanie błony śluzowej układu oddechowego. Ułatwia to wnikanie alergenów, a wtedy wzrasta możliwość rozwoju alergii. Mieszkańcy wsi są mniej narażeni na zanieczyszczenie powietrza, ale tam z kolei jest więcej pyłków.

Co to jest alergen?
To czynnik, w zetknięciu z którym organizm ludzki, broniąc się przed nim, zaczyna wytwarzać specyficzne przeciwciała. Alergeny mogą się znajdować wszędzie: w powietrzu, w napojach i jedzeniu, w środkach higieny, w kosmetykach, ubraniach i pościeli, sprzętach codziennego użytku, meblach, farbach. Do walki z alergenami organizm mobilizuje mechanizmy odpornościowe, czyli występujące we krwi przeciwciała. Podczas każdorazowego zetknięcia się z alergenem wytwarzanych jest coraz więcej przeciwciał. To właśnie one, w wyniku reakcji chemicznych zachodzących w organizmie, dają typowy dla alergii obraz – podrażnienie nosa (kichanie, katar), zaczerwienienie i łzawienie oczu, wysypkę i swędzenie skóry, obrzęk krtani, napad duszności, biegunkę.
Czynniki zewnętrzne leżące u podłoża alergii to:
Substancje lotne – pyłki, kurz, sierść zwierząt, zarodniki pleśni
Drobnoustroje – bakterie, grzyby
Niektóre pokarmy – mleko, jajka, cytrusy, owoce jagodowe
Związki i substancje chemiczne – antybiotyki i inne leki, barwniki, guma, konserwanty, metale
Jady owadów – szerszenia, osy, pszczoły

Alergeny można podzielić na grupy:
Areoalergeny, czyli alergeny wziewne (np. pyłki traw, zarodniki pleśni, kurz)
Alergeny pokarmowe (np. białko jaja kurzego)
Alergeny wstrzyknięte bezpośrednio do tkanek (np. jady owadów)
Alergeny kontaktowe (środki czystości, środki chemiczne, jak leki, kosmetyki itp.)
W Polsce za najbardziej uczulające alergeny uważane są pyłki traw, zbóż i drzew.
Ze względu na szybkość reakcji uczuleniowej alergie dzielimy na:
Alergie natychmiastowe – to te, w których reakcja występuje w przeciągu kilku minut. Zalicza się do nich uczulenia na pyłki, sierść zwierząt. Kontakt z alergenem powoduje natychmiastowe pojawienie się objawów chorobowych (katar, łzawienie, swędząca wysypka).
Alergie późne – to te, w których reakcja może wystąpić nawet po kilku godzinach czy dniach. Zalicza się do nich uczulenia na gumę, metale, substancje chemiczne. Te alergie objawiają się w postaci wyprysków na skórze.

Iza Ryłko
Obcasy.pl

 

źródło: mediweb.pl, alergia.medica.pl, wiem.onet.pl