Cynamonowe bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi

Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować?

Cynamonowe bułeczki z żurawiną i orzechami włoskimi

Składniki (na 30 szt.):

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 90 g brązowego cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • 150 g Żurawiny całe owoce Bakalland
  • 75 g Orzechów włoskich Chandler
  • 200 g masła (po 100 g na ciasto i masę)
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • 250 ml konfitury malinowej
  • 5 g cynamonu

Przepis na masę żurawinowo – cynamonową

Roztopione i wystudzone masło mieszamy z brązowym cukrem i cynamonem, dodajemy konfiturę i suszoną żurawinę całość miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy.

Przepis na ciasto

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy mleko, cukier, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, tak długo aż będzie miękkie i
elastycznie. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie gotowe ciasto wałkujemy do kształtu prostokąta, przez cały czas delikatnie posypujemy mąką, aby lepiej się wałkowało. Gotowy prostokąt smarujemy nadzieniem. Całość zawijamy w formę rolady o długości ok. 50 cm, którą kroimy w plasterki o grubości ok. 2 cm. Pokrojone kawałki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując spore odległości między bułeczkami. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 40 minut, aż bułeczki podwoją swoją objętość. Po wyrośnięciu bułeczki pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 minut.

Wpis znaleziono dzięki:

- Bakalland

- Przepis świąteczny

- Cynamonowe bułeczki