Cytrynowe muffinki z serową pianką

Muffinki na dobre zagościły na naszych stołach. Pieczemy je z różnego rodzaju nadzieniem bądź same. niezależnie od wyboru zawsze są puszyste i smaczne.

cytrynowe mufiny

Muffinki na dobre zagościły na naszych stołach. Pieczemy je z różnego rodzaju nadzieniem bądź same. niezależnie od wyboru zawsze są puszyste i smaczne.

Składniki ciasta (około 10 sztuk):

• 3/4 szklanki cukru
• 1 szklanka mleka
• 1/4 szklanki oleju
• 2 jajka
• 2 szklanki mąki
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• sok z 1 cytryny
• skórka z 1 cytryny

Składniki pianki :

• 150ml śmietanki 30%
• 100g serka Cremetta marki Lactima
• 1 łyżka cukru pudru

Sposób  przygotowania:

Ciasto:

  1. Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche). Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
  2. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj.
  3. Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Pianka:

Śmietankę ubij na sztywno. Wsyp cukier puder i dodaj serek. Dokładnie połącz składniki.
Muffinki udekoruj serową pianką. Smacznego!