Czekoladowe mini serniczki

Pyszne i szybkie w przygotowaniu babeczki to idealny pomysł na przyjęcie.

Czekoladowe mini serniczki

Składniki:

  • pokruszone herbatniki – 1 szklanka
  • kostka do pieczenia Kasia – 60 gramów
  • cukier – 1 łyżka
  • woda – 1 łyżka
  • kakao – 1 łyżka
  • twaróg sernikowy – 500 gramów
  • kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów
  • cukier – 100 gramów
  • cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • czekolada deserowa lub mleczna – 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana – 25 gramów
  • jajko – 1 sztuka
  • śmietanka 36% – 100 mililitrów
  • maliny – 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię podgrzej w rondelku razem z wodą, cukrem i kakao. Wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Dno foremek do muffinek posmaruj Kasią i wyłóż małymi kółeczkami z papieru do pieczenia.
  2. Masę herbatnikową wyłóż na dno foremek i lekko ugnieć łyżeczką. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem i twarogiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy w piecu i piecz 10 minut. Następnie otwórz piekarnik. Do dużej formy w piekarniku wlej szklankę wody i zmniejsz temperaturę w piecu na 150°C i piecz jeszcze 20 minut. Lekko przestudź.
  6. Brzegi serniczków oddziel od formy nożem i delikatnie je wyjmij z foremek. Ułóż na desce i odłóż na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno. Schłodzone serniczki udekoruj bitą śmietanką i malinami.