Czekoladowe moelleux

Nie faworki, nie oponki a czekoladowe moelleux. Spróbuj zrobić sama

czekoladowe mulle

Składniki

  • 125 g czekolady najlepiej belgijskiej 76% lub 78% (wystarczy też łatwiej dostępna 53%)
  • 125 g masła
  • 7 jaj (4 żółtka)
  • 45 – 60 g cukru (w zależności jak słodki ma być deser)
  • 70 g mąki

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Jajka z cukrem miksujemy.
  3. Białka ubijamy na sztywno i bardzo powoli dodajemy mąkę. Następnie łączymy z czekoladą.
  4. Całość wlewamy do ¾ wysokości naszych form, które wcześniej należy posmarować masłem i oprószyć mąką.
  5. Wstawiamy do piekarnia na 10-12 min rozgrzanego do 180C.
  6. Czekoladowe moelleux wg przepisu Rafała Borysa, szefa kuchni Mosaiq.

fot. E. Andrzejewska, J. Jakubczyk