Czekoladowe moelleux

czekoladowe mulle

 

Nie faworki, nie oponki a czekoladowe moelleux. Spróbuj zrobić sama
Przepis:

125 g czekolady najlepiej belgijskiej 76% lub 78% (wystarczy też łatwiej dostępna 53%)
125 g masła
7 jaj (4 żółtka)
45 – 60 g cukru (w zależności jak słodki ma być deser)
70 g mąki

Przygotowanie:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka z cukrem miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i bardzo powoli dodajemy mąkę. Następnie łączymy z czekoladą. Całość wlewamy do ¾ wysokości naszych form, które wcześniej należy posmarować masłem i oprószyć mąką. Wstawiamy do piekarnia na 10-12 min rozgrzanego do 180C.

Czekoladowe moelleux wg przepisu Rafała Borysa, szefa kuchni Mosaiq.
fot. E. Andrzejewska, J. Jakubczyk