Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym

Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym
Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym

Składniki:

Ciasto:

  • 160 g mąki
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody Jurajskiej gazowanej
  • szczypta soli
  • klarowane masło do smażenia

Sos:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g syropu klonowego
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto zmiksować i odstawić, by „odpoczęło”.
  2. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
  3. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miskę znad pary i dodając cienkim strumieniem syrop klonowy z ekstraktami, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
  4. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej klarowanym masłem, podawać polane sosem czekoladowym.