Czy przesadzanie z cukrem powoduje cukrzycę?

Według Światowej Organizacji Zdrowia na cukrzycę choruje na świecie 415 mln ludzi. W Polsce z cukrzycą zmaga się blisko 3,5 mln osób, a tendencja wzrostowa wskazuje na to, że będzie coraz gorzej.

Czy przesadzanie z cukrem powoduje cukrzycę? / Foto Pixabay

Według szacunków Centers for Disease Control and Prevention, do 2040 roku cukrzyca i jej powikłania będą główną przyczyną zgonów kobiet, oraz wzrośnie odsetek kobiet zmagających się z tą chorobą. Jeszcze więcej Polaków ma stan przedcukrzycowy (czyli nieprawidłowa glukoza na czczo: 100-125 mg/dl lub nieprawidłowa tolerancja glukozy).

Głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy jest otyłość. Według International Diabetes Federation blisko połowa osób cierpiących na cukrzycę typu 2 to osoby z nadwagą, dalsze 40% to osoby z dużą otyłością. Jedynie kilka procent chorych ma prawidłową masę ciała. Niepokojącym jest obserwowana coraz częściej tendencja występowania cukrzycy u dzieci i młodzieży, choć generalnie cukrzyca typu 2 dotyczy osób po 40 roku życia.

Nieleczona lub leczona niewłaściwie cukrzyca może doprowadzić do licznych komplikacji – jak udar, ślepota, niewydolność nerek czy choroba wieńcowa.

Niebezpieczna dla zdrowia człowieka jest także cukrzyca niezdiagnozowana (stan podwyższonego stężenie glukozy we krwi, czyli hiperglikemia). Przewlekła hiperglikemia może powodować uszkodzenie, zaburzenie czynności i niewydolność różnych narządów, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Eksperci IŻŻ podkreślają: cukrzycy łatwiej uniknąć, niż ją leczyć. Ważna jest odpowiednia dieta, bez nadmiaru cukrów i tłuszczu, za to bogata w warzywa i owoce (z przewagą warzyw). Należy unikać produktów bardzo kalorycznych, wysoko przetworzonych oraz używek, za to zwiększyć swoją aktywność fizyczną. Ważne są regularne badania, zwłaszcza po 45. roku życia.