Czy wiesz, że…? Kilka słów o przyswajaniu witaminy D

Witamina D, zwana „witaminą słońca”, to powszechnie znane źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Czy jednak wiemy o niej wszystko?

Czy wiesz, że…? Kilka słów o przyswajaniu witaminy D. Foto: materiały prasowe

Oto kilka ciekawostek na temat tego, skąd ją pozyskiwać, jak robić to efektywnie i dlaczego warto sięgać po preparaty wspomagające z jej zawartością. 

Słońce najlepszym źródłem witaminy D, ale czy na pewno?

Czy wiesz, że… ludzki organizm największą ilość witamin D czerpie ze słońca? Proces ten nazywany jest syntezą i odbywa się podczas ekspozycji skóry na promienie słoneczne. Jednak jego efektywność uzależniona jest od wielu czynników: szerokości geograficznej, pory dnia, stopnia zanieczyszczenia powietrza czy czasu trwania ekspozycji.

Aby uzyskać maksymalną ilość witaminy D ze słońca należy przebywać na nim codziennie przez minimum 20 minut, między godziną 10:00 a 15:00. Nasłonecznieniu musi być poddawane minimum 18 proc. powierzchni ciała. Jednak w Europie Środkowej optymalne warunki dla syntezy skórnej panują tylko od kwietnia do października. Dlatego tak ważne jest suplementowanie witaminy D z innych źródeł – pożywienia oraz przy pomocy witamin w kapsułkach.

Czy kolor skóry ma znaczenie?

Czy wiesz, że… pigment obecny w skórze działa jak filtr przeciwsłoneczny? W przypadku ciemnej karnacji jest go więcej, co ogranicza przenikanie promieni UV. Dla osób obdarzonych taką cerą, dodatkowa suplementacja witaminy D jest w związku z tym szczególnie istotna i powinna być stosowana o każdej porze roku.

Czy wiesz, że…? Kilka słów o przyswajaniu witaminy D. Foto: materiały prasowe

A pogoda?

Na zmniejszenie efektywności syntezy skórnej wpływ mają także zachmurzenie i zanieczyszczenia. Jak to możliwe? Unoszący się w powietrzu pył oraz smog, ograniczają zasięg promieniowania ultrafioletowego, podobnie jak gęste chmury. W ten sposób do skóry dociera mniejsza ilość ważnych dla witaminy D, promieni UVB. Aby mieć pewność, że organizm otrzymuje odpowiednią ilość tego składnika odżywczego, warto sięgnąć po preparaty takie, jak D-Vitum, oferujące zróżnicowane dawki witaminy D.

Co jeść, aby dostarczać organizmowi witaminę D?

Czy wiesz, że… witamina D może być dostarczana do organizmu poprzez spożywanie odpowiednich produktów i potraw? Największa ilość witaminy D znajduje się w jajach, mleku i produktach mlecznych, wątróbce, rybach, olejach roślinnych oraz dojrzewających serach. Najbogatsze w ten składnik odżywczy są świeży węgorz oraz śledź w oleju. Zawartość witaminy D w stu gramach tych ryb to odpowiednio 1200 j.m. i 808 j.m.

Jednak pokrycie zapotrzebowania na witaminę D wraz z dietą jest bardzo trudne. Po pierwsze, ilość witaminy D w spożywanych produktach jest niewielka. Po drugie, takie czynniki jak sposób przyrządzenia, czy świeżość składników mają wpływ na jej finalną zawartość w potrawach. Dlatego, aby efektywnie uzupełniać poziom witaminy D, warto suplementować ją poprzez preparaty, takie jak np. D-Vitum.

Czy wiesz, że…? Kilka słów o przyswajaniu witaminy D. Foto: materiały prasowe

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Zdrowie

- Suplementy

- Witamina D