Deser bezowy z musem truskawkowym

Sezon na truskawki w pełni! Ciasta, kompoty i inne smakołyki z ich udziałem już pojawiły się w naszych domach. Świeże, soczyste, pachnące – kuszą niezwykle! Możemy przygotować je na słodko i na słono. Truskawki to prawdziwe źródło zdrowia, zwłaszcza dla dbających o linię.

deser bezowy

Koktajle na bazie truskawek i płatków owsianych potrafią zdziałać cuda. Ale kto powiedział, że nie możemy połączyć ich z mięsem? Grillowany stek wołowy czy pierś z kaczki z sosem truskawkowym i bazylią smakują wyśmienicie.
Lekki i puszysty deser z udziałem twarożku i świeżych truskawek. To fajny pomysł na wakacyjną ucztę i lekką przekąskę do pracy. Smacznego!

Deser bezowy z musem truskawkowym

Składniki:

  • 400 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 100 g cukru drobnego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 250 g pokrojonych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki pozostawić, aby miały temperaturę pokojową. Ser i jajka nie mogą być zimne. Żółtka utrzeć z połową cukru, dalej ucierając dodawać twarożek.
  2. Żelatynę namoczyć z odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Bardzo dokładnie połączyć z masą.
  3. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać pozostały cukier, powstałą bezę połączyć z masą. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pucharków lub szklanek. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  4. Podawać udekorowane bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Wpis znaleziono dzięki:

- Przepis na deser

- Deser bezowy

- Beza z truskawką