Deser bezowy z musem truskawkowym

Sezon na truskawki w pełni! Ciasta, kompoty i inne smakołyki z ich udziałem już pojawiły się w naszych domach. Świeże, soczyste, pachnące – kuszą niezwykle! Możemy przygotować je na słodko i na słono. Truskawki to prawdziwe źródło zdrowia, zwłaszcza dla dbających o linię.

Deser bezowy
Deser bezowy z musem truskawkowym

Sezon na truskawki oficjalnie otwarty! Świetnie smakują same w sobie, czy posypane cukrem. Jednak jest to dobry moment, by trochę poeksperymentować z nimi. Świetnym pomysłem będzie przyrządzenie deseru, na bazie tych owoców. Deser bezowy z musem truskawkowym to ciekawy pomysł na wakacyjną ucztę ale i lekką przekąskę do pracy. 

Składniki na deser bezowy z musem truskawkowym:

  • 400 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 100 g cukru drobnego
  • 3 łyżki żelatyny lub agaru ( to roślinna wersja substancji żelującej)
  • 250 g pokrojonych świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki pozostawić, aby miały temperaturę pokojową. Biały ser twarogowy i jajka nie mogą być zimne. Żółtka utrzeć z połową cukru, dalej ucierając dodawać twarożek.
  2. Żelatynę namoczyć z odrobinie zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Bardzo dokładnie połączyć z masą.
  3. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać pozostały drobny cukier, powstałą bezę połączyć z masą. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pucharków lub szklanek (wedle uznania). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  4. Podawać udekorowane bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.