Diabelskie steki z grilla

Zafundujmy sobie możliwość spróbowania zdrowych przekąsek na letnie wieczory oraz idealnie przygotowanego mięsa – od delikatnie po mocno wysmażone.

diabelskie steki z grilla

Składniki:

  •  stek wołowy 4 szt
  •  Naturalna Przyprawa do mięs Knorr
  •  3 łyżki
  •  musztarda 1 łyżka
  •  sos worcester0.5 łyżki
  •  starty cheddar 4 łyżki
  •  świeża kolendra0.5 pęczka
  •  oliwa z oliwek50 ml
  •  papryczka chili0.5 szt
  1. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę, musztardę, posiekaną papryczkę oraz sos Worcester i pokrojoną kolendrę.
  2. Przygotowaną marynatą natrzyj steki i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  3. Steki ułóż na mocno rozgrzanym ruszcie grilla i smaż z obu stron po ok. 4-5 minut. Po usmażeniu jednej strony, odwróć stek na drugą stronę, posyp go startym serem i smaż do momentu jego rozpuszczenia.
  4. Gotowe steki podawaj z pieczonymi ziemniakami z kwaśna śmietaną i chrupiącą, świeżą sałatą.

Przepis na marynatę

  1. W miseczce wymieszaj przyprawy (doskonale sprawdzi się Przyprawa do karkówki z linii Grill Knorr), posiekany tymianek oraz czosnek, otartą skórkę z cytryny, musztardę i oliwę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj steki, obwiąż dookoła szerokim paskiem z aluminiowej folii (steki zachowają podczas pieczenia ładny, wysoki kształt) i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
  3. Po tym czasie zamarynowane steki kładź na rozgrzanym grillu i smaż ok. 20 minut, przewracając co jakiś czas.
  4. Pozostałą marynatą smaruj steki podczas grillowania.