Dieta dla kobiet po 40-tce

Po 40. roku życia w organizmie kobiety zachodzą liczne zmiany – zwalnia tempo przemiany materii, trudniej jest zadbać o zgrabną sylwetkę i kondycję skóry. W tym czasie szczególne znaczenie ma zbilansowana dieta dopasowana do wieku oraz indywidualnych predyspozycji.

Szybki styl życia, praca zawodowa oraz obowiązki rodzinne nie zawsze pozwalają na regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków. W wyniku zmian hormonalnych oraz niewłaściwych nawyków żywieniowych u kobiet po czterdziestce mogą pojawić się poważne problemy z nadwagą. Spadek tempa przemiany materii oraz wcześniejsze próby odchudzania się powodują, że coraz trudniej jest pozbyć się zbędnych kilogramów.

Pomoc specjalisty
Odpowiednia dieta powinna uwzględniać takie czynniki jak: stan zdrowia, styl życia, płeć, wiek czy wykonywany zawód. Duże znaczenie mają również przebyte choroby oraz zażywane leki. Popularne kuracje odchudzające przeprowadzane na własną rękę mogą zatem okazać się nieskutecznym rozwiązaniem, zwłaszcza dla dojrzałych kobiet. W celu dopasowania właściwej diety warto skorzystać z pomocy dietetyka. W oparciu o specjalistyczne badania i dokładny wywiad dietetyczny dopasuje on indywidualny plan odżywiania. Co więcej, specjalista ds. żywienia nauczy nas prawidłowych nawyków żywieniowych, dzięki którym łatwiej będzie zachować prawidłową wagę, także w okresie menopauzy.

Zdrowe nawyki żywieniowe
Wraz z wiekiem należy odpowiednio zadbać o układ krwionośny oraz serce, żeby ustrzec się przed groźnymi schorzeniami. – Aby uniknąć tzw. złego cholesterolu. powinniśmy zastąpić tłuszcze zwierzęce roślinnymi, zawierającymi cenne NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Zadbajmy także o kości. Ryzyko zachorowania na osteoporozę wzrasta podczas klimakterium, kiedy w organizmie kobiety zachodzą gwałtowne zmiany hormonalne. Dieta, zwłaszcza w tym okresie, powinna być bogata w wapń, witaminę D oraz magnez – zaleca Zofia Urbańczyk, dietetyk z Naturhouse.
Wiek oraz nieprawidłowy sposób odżywania wpływają również na wygląd skóry. Staje się ona mniej elastyczna i przesuszona. Kosmetyki czy zabiegi nie wystarczą, aby utrzymać jej zdrowy wygląd. Oprócz dużej ilości wody, powinniśmy spożywać produkty bogate w witaminę A i E, np. oliwę z oliwek, kiełki, orzechy, ryby oraz zielone warzywa.