Dla kontrolowania głodu, czyli jego zmniejszenia, ważne jest, by każdego dnia przed pierwszym posiłkiem połknąć 2 kapsułki zawierające algi (np. spirulina), a do ostatniego posiłku dodać 1 łyżeczkę błonnika (np. otrębów owsianych) lub spożyć je przed posiłkiem, popijając kubkiem wody lub wypić kubek zielonej herbaty, która zmniejsza apetyt i pomaga spalać tłuszcze.
Spirulina w kapsułkach jest dostępna w aptekach, a błonnik kupisz w każdym sklepie posiadającym „półkę ze zdrową żywnością”. Tofu i kuskus kupisz w prawie każdym sklepie, a suszone algi i quinoa w sklepach ze zdrową żywnością.Waga porcji produktu, który należy zalać wrzątkiem lub ugotować, jest podana w wersji na surowo.
Poniedziałek
Śniadanie ok. godziny 7.00-8.00: filiżanka niesłodzonej zielonej herbaty, 2 plasterki pełnoziarnistego pieczywa z dwiema łyżkami twarogu.
Drugie śniadanie o godz. 11.00: filiżanka zielonej herbaty bez cukru, kubeczek chudego jogurtu i 150 gramów truskawek (najlepiej świeżych, ale oczywiście mogą być mrożone).
Obiad o godz. 14.00: pół główki sałaty z dodatkiem 1 łyżki oliwy (najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno) i 1 łyżki soku z cytryny, makaron pełnoziarnisty (6 dag) z dodatkiem połowy kubka jogurtu, 4 dag tofu, posiekanej natki pietruszki i trzema migdałami.
Podwieczorek o godz. 17.00: dwa kiwi.
Kolacja ok. 19.00-20.00: sałatka z dwóch pokrajanych pomidorów i dwóch ugotowanych na twardo jajek, 1 pełnoziarnista bułka, szklanka wody mineralnej.
Wtorek
Śniadanie ok. godziny 7.00-8.00: filiżanka zielonej herbaty bez cukru, 3 łyżki płatków owsianych zalane kubkiem chudego mleka.
Drugie śniadanie o godz. 11.00: filiżanka niesłodzonej zielonej herbaty, 1 gruszka.
Obiad o godz. 14.00: sałatka z surowych warzyw: marchewka, seler, kalafior, cykoria; 5 dag ryżu brązowego ugotowanego na parze z dodatkiem karczocha, pora i 3 pieczarek.
Podwieczorek o godz. 17.00: 20 dag truskawek.
Kolacja ok. 19.00-20.00: 15 dag twarogu, 2 tosty żytnie, 1 pieczone jabłko, szklanka wody mineralnej.