Kiedy wątroba zaczyna szwankować i wchodzi w stan chorobowy to stanowi poważny problem i wymaga leczenia. Wraz z działaniem medycznym należy we właściwy sposób przejść na dietę, najlepiej niskotłuszczową z ograniczeniem błonnika, aby szybko zregenerować wątrobę.
Oto kilka wskazówek:
Jak często spożywać posiłki?
Jadać regularnie, 4-5 posiłków w ciągu dnia niezbyt obfitych zrezygnować z potraw tłustych i smażonych.
Jadać regularnie, 4-5 posiłków w ciągu dnia niezbyt obfitych zrezygnować z potraw tłustych i smażonych (naleśniki, jajecznica, racuchy, placki ziemniaczane, kotlety, frytki, zapiekanki),
Nie jadać:
smalcu, boczku, słoniny, kwaśnej śmietany, majonezu w codziennym jadłospisie uwzględnić łyżkę oleju – zawiera korzystny tłuszcz przy skłonnościach do wzdęć i niestrawności unikać kaszy gryczanej i pęczaku oraz ciemnego pieczywa,
Zrezygnować z:
serów żółtych i topionych, tłustego mleka i tłustych serów twarogowych
zrezygnować z tłustych mięs (wieprzowina, gęsi, kaczki, podroby) i tłustych wędlin oraz konserw i wyrobów garmażeryjnych,
Spożywać:
Potrawy gotowane w wodzie i na parze, duszone bez obsmażania, pieczone w filii lub pergaminie nie spożywać potraw odsmażanych, odgrzewanych z poprzedniego dnia.
Posiłki przygotowywać przy pomocy parowaru elektrycznego, tak aby były jak najmniej kaloryczne i tłuste.