Domowe lody sernikowo-czekoladowe

Domowe lody smakują najlepiej! Zwłaszcza w upalne, letnie dni! Wystarczy odrobina inwencji i wybór ulubionej kompozycji smakowej by przygotować smaczny deser lodowy. Samodzielnie możemy stworzyć mnóstwo przedziwnych smaków, zwłaszcza w sezonie, który daje nam ogromne możliwości i kipi bogactwem różnorodnych, świeżych owoców i warzyw. Sorbety malinowe, mango, kiwi a nawet wytrawne możemy spotkać w najbardziej popularnych lodziarniach w mieście, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wykonać je w domu.

Lody sernikowo-czekoladowe
Lody sernikowo-czekoladowe

Ostatnio bardzo modne lody vege czy hit nowojorskich lodziarni – czarne lody, przygotowane na bazie popiołu kokosowego, wiórków i mleczka kokosowego. Nie należy ich się bać, podobno są bardzo zdrowe i posiadają właściwości oczyszczające i detoksykujące. Marka Mój Ulubiony, specjalnie na lato przygotowała przepis na lody sernikowo-czekoladowe z wykorzystaniem śmietanki i twarożku. W łatwy i szybki sposób przygotujecie taki deser na wakacyjna imprezę – wystarczy zrobić to dzień wcześniej. Smacznego czekoladowego szaleństwa!

Lody sernikowo-czekoladowe

  • 500 g śmietanki 30%
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • 50 g ciastek czekoladowych

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę podgrzać z czekoladą i cukrem, do rozpuszczenia, ostudzić.
  2. Zmiksować z serkiem, przelać do pojemnika, przykryć folią i mrozić ok 4 godzin.
  3. Następnie ponownie zmiksować, wymieszać z pokruszonymi ciastkami i ponownie przełożyć do pojemnika, mrozić 8 godzin.
  4. Podawać z sosem czekoladowym lub wiórkami czekoladowymi.