Domowe lody z tahini

Z tahini zrobimy nie tylko oryginalny dressing do sałatek czy dip do pieczonych warzyw, ale możemy ją wykorzystać także do przygotowania lodów. Sezam, z którego jest przyrządzana, to skarbnica wartości odżywczych.

Domowe lody z tahini

Tradycyjne lody chałwowe

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (300 g)
  • 3 łyżki pasty tahini np. marki Jasmeen
  • 600 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • sos malinowy lub maliny do podania

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj lub zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Lody można przygotować w maszynie do lodów według instrukcji, następnie zamrozić. Bez maszyny wystarczy podczas mrożenia pamiętać o mieszaniu mniej więcej co 30 min przez 3 godziny, aby nie wytworzyły się kryształki lodu.
  3. Lody podawaj z malinami lub polane sosem malinowym.

Lody bananowo- chałwowe

Składniki:

  • 2 zamrożone banany, pocięte wcześniej na plasterki
  • 3 łyżki pasty tahini np. marki Jasmeen
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ⅛ łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój banany w plastry i zamroź w torebce lub pojemniku. Następnego dnia wszystkie składniki włóż do naczynia i zblenduj.
  2. Masa jest gotowa do nakładania do miseczek od razu po wymieszaniu. Podawaj z syropem klonowym albo prażonym sezamem.
    UWAGA: Bananowe lody dość szybko topnieją, dlatego aby przedłużyć ich trwałość dobrze jest przed podaniem włożyć puste miseczki na 30 minut do zamrażarki, a lody wykładać dopiero do schłodzonych misek.

Smacznego!