Drugie śniadanie do szkoły lub pracy wg przepisu znanego kucharza

Koniec wakacji tuż tuż – niedługo uczniowie wrócą do szkoły, a sezon urlopowy dobiegnie końca. Przed wyjściem do szkoły i pracy nie zapominajmy o drugim śniadaniu – jedzenie co 3-4 godziny przyspiesza przemianę materii. Jeśli brakuje nam pomysłu na przekąskę, warto skorzystać z prostych przepisów, które sprawią, że posiłek przygotujemy szybko i przede wszystkim zdrowo.

Drugie śniadanie do szkoły lub pracy wg przepisu znanego kucharza. Tortilla z krewetkami
Drugie śniadanie do szkoły lub pracy wg przepisu znanego kucharza. Tortilla z krewetkami

Dzieci często kręcą nosem na kanapki z serem i szynką, dlatego warto urozmaicić ich drugie śniadanie. Zamiast jasnego pieczywa wybierzmy bogatsze w błonnik – ciemne lub pełnoziarniste. Kanapka z grillowanym kurczakiem, plasterkiem mozzarelli, pomidora i bazylii na pewno będzie bardziej apetyczna od tych, które dostają na co dzień i dostarczy dużo energii. Jeżeli nasze kanapki konsekwentnie wracają do domu (lub co gorsza lądują w koszu), możemy przygotować śniadaniową tortillę z krewetkami. Kanapki idealne dla ucznia!

Na rozłożonej tortilli należy ułożyć składniki – pokrojone w plasterki ogórki, cebulę i awokado. Do tego warto dodać krewetki – są bogatym źródłem protein (zawierają aż 18 gram białka na 100 gram), a przy tym są niskokaloryczne. Całość można posypać orzechami. „Witamina E zawarta w orzechach jest nazywana witaminą młodości” mówi Piotr Ogiński z Kocham Gotować. Nie bez powodu – składające się na nią tokoferole są głównymi przeciwutleniaczami, które chronią komórki przez starzeniem.

Zamiast paczki chipsów, w plecaku ucznia może znaleźć się zdrowszy odpowiednik – chipsy jabłkowe. Wystarczy pokroić owoce w talarki, skropić je sokiem z cytryny i uzbroić się w cierpliwość (lub dobrą lekturę) na 3-4 godziny. W tym czasie suszymy chipsy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 80 stopni. Przed pieczeniem talarki można oprószyć cynamonem, kardamonem lub wanilią.

Do pracy i na uczelnię

Sałatka nicejska
Drugie śniadanie do szkoły lub pracy wg przepisu znanego kucharza. Sałatka nicejska

Sałatka nicejska jest witaminową bombą, która doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy i na uczelni. Do przygotowania potrzebne są: jajka, pomidorki koktajlowe, kapary, czerwona cebula i tuńczyk. „Wysoka zawartość witaminy D w tuńczyku sprzyja regeneracji naskórka” mówi Piotr Ogiński. Witamina D może także pomóc w utrzymaniu dobrej figury. Jej odpowiednie stężenie we krwi obniża produkcję kortyzolu, który sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Do sałatki warto dodać groszek cukrowy. Będzie chrupiący, jeżeli wrzucimy go na minutę do wrzątku, a następnie zahartujemy zimną wodą.

Szybką przekąską mogą być także pokrojone w słupki warzywa (np. papryka, marchewki, cykoria czy kalarepka) z twarożkiem lub dipem jogurtowym. Do przygotowania najprostszego dipu wystarczy majonez, jogurt naturalny, szczypta soli i pieprzu. W zależności od gustu możemy dodać do niego także szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki.

Zobaczcie, jak Piotr Ogiński przygotowuje sałatkę nicejską i tortillę z krewetkami na kanale Dermo TV.

 

  • ema

    sam tuńczyk nie wystarczy, żeby witamina d odniosła taki skutek, jak piszesz.
    na mnie podziałało dopiero d-vitum forte 4000 jednostek