Duszone grzyby – ale pycha!

O grzybach pisał nie jeden poeta. Nic dziwnego, bo dobrze zrobione smakują jak czysta poezja!

duszone grzyby
Duszone grzyby – ale pycha!

Duszone grzyby

Pokrojone w małe kawałki, podsmażone na maśle, z dodatkiem zeszklonej cebuli, a przy tym odpowiednio doprawione. Niebo w gębie! Duszone grzyby stworzą proste i smacznie danie lub bazę bardziej skomplikowanej potrawy. Natomiast część jesiennych zbiorów warto zapasteryzować i stworzyć zapasy na nadchodzącą zimę.

Składniki

  • 1,5 kg grzybów leśnych (prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki)
  • kostka bulionu na włoszczyźnie
  • duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • łyżka tymianku (posiekanego, zmielonego)
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju roślinnego do smażenia
  • 200 ml śmietany 18%

Sposób przygotowania

  1. Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub, jeśli są duże, na cztery części.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby.
  3. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę, po czym grzyby podlej szklanką wody. Następnie dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę bulionu na włoszczyźnie. Dzięki temu grzyby będą idealnie doprawione.
  4. Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.

Zbieranie grzybów

Przy zbieraniu grzybów ważne jest, żeby pamiętać o potencjalnych niebezpieczeństwach. Jeśli sami się na nich nie znamy, warto zaprosić kogoś, kto specjalizuje się w rozpoznawaniu różnych gatunków, na wspólne zbiory. Możemy też udać się do osoby, która potrafi oddzielić jadalne smakołyki od niejadalnych i trujących grzybów, po naszej wyprawie do lasu. Dla tych, którzy nie są miłośnikami leśnych wycieczek, alternatywą będą grzyby znalezione na sklepowych półkach.