Farfalle z cukinią i szynką

Farfalle z cukinią i szynką to wykwintne danie, które harmonijnie łączy smaki i tekstury. Delikatne farfalle, czyli motylkowate makaroniki, doskonale komponują się z lekko podsmażoną cukinią, tworząc przyjemny kontrast.

Farfalle z cukinią i szynką
Farfalle z cukinią i szynką

Cukinia to warzywo, które do Polski przywędrowało z Włoch. Występuje w kilku wariantach, najpopularniejszą z nich jest zielona. Znakomicie smakuje jako składnik wielu dań, takich jak ratatouille, leczo, zapiekanka czy gulasz. Ja uwielbiam przygotowywać z jej dodatkiem farfalle – wystarczy wykorzystać szynkę, kapary i żółty ser, by stworzyć naprawdę pyszne danie”, poleca Murawski, rekomendując poniższy przepis.

Dodatek aromatycznej szynki nadaje daniu wyrazistego smaku, podkreślając jego charakter. To pyszna propozycja zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację. Kombinacja świeżości cukinii, soczystości szynki i delikatności makaronu sprawia, że farfalle z cukinią i szynką to danie, które zachwyci podniebienia i zaspokoi apetyt na wyjątkowy smak.

Składniki:

  •     cukinia
  •     Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką
  •     2 łyżki kaparów
  •     200 g startego żółtego sera
  •     3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariantu klasycznego
  •     200 ml śmietany 18%
  •     200 g makaronu farfalle
  •     200 g szynki wędzonej
  •     1 ostra papryczka
  •     2 ząbki czosnku

Farfalle – sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej w garnku Ramę, która zapewnia wyjątkowo łatwe przyrządzanie potraw. Podsmaż na niej cukinię, wcześniej pokrojoną w plastry. Następnie dodaj drobno siekaną paprykę chili, czosnek i szynkę. Wszystkie składniki zalej śmietaną.
  2. W garnku umieść kapary, 2 szklanki wody, nieugotowany makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne, które nie tylko zagęści sos, ale również nada mu wyrazistego smaku.
  3. Całość zagotuj, następnie dodaj część startego żółtego sera.
  4. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp resztą sera.
  5. Piekarnik nagrzej do 200°C i wstaw do niego naczynie owinięte w folię aluminiową. Całość zapiekaj przez ok. pół godziny.
  6. Po tym czasie odwiń folię i piecz przez kolejne 5 minut. Dzięki temu ser się zarumieni.